Vidéken a közösség összetartását is szolgálja az adventi és karácsonyi készülődés - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Vidéken a közösség összetartását is szolgálja az adventi és karácsonyi készülődés

Az egyházi szokások, hagyományok szép keretbe helyezik az adventi misztériumot, illetve a karácsonyt megelőző napokat. A különböző közösségek által gyakorolt szokások tartják meg a hitelesség valódi erejét, de mindezen hagyományok a fiatalabb generációk bevonása nélkül nem maradnának fenn. Adventi és karácsonyi készülődés felől érdeklődtünk két vidéki plébánián.

„A hagyományos adventi készülődés a közös koszorúkötéssel vette kezdetét” – mondta László Rezső, Csíkcsicsó plébánosa. Ez alkalomból a templomi szolgálathoz kötődő mellett a családok saját maguknak is készítettek koszorút, advent első vasárnapjának előestéjén pedig megáldották azokat és az adventi gyertyákat is.

A hajnali 6 órás szentmisék, vagyis a roráték népszerűek voltak a hívek körében, ahogyan az azt megelőző gyóntatást is sokan igénybe vették. Ennek kapcsán az egyházi elöljáró tudatta, immár második éve, hogy jellegzetes tematikát adnak az adventi időszaknak. Ez úgy valósul meg, hogy a szentmisén való részvételen túl mélyebb vizekre eveznek a Szentlélek által.

„Az idei témánk a munkával foglalkozik, amelyhez a Munkára teremtve című könyvet vettük alapul. Megnézzük, hogyan tudjuk úgy összehangolni a Jóisten és a mi munkánkat, hogy az számunkra ne csak egy teher legyen, hanem az ő alkotótevékenysége megvalósulhasson a haszonszerzésen túl” – avatott be a részletekbe. Mint mondta, érződik, hogy az emberek közösségként készülnek Jézus Krisztus születésére, ami öröm számára. Faluközösségen belül vannak, akik a gyerekeknek készítenek ajándékcsomagokat, más, lelkiségi csoportok az idősekre figyelnek oda.

„Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap az adományok egy szeretetkosárba kerültek, ezekből aztán célirányosan készítenek karácsonyi csomagokat időseknek, betegeknek vagy éppen olyan közösségépítő embereknek, akik kitűntek az önkéntességben” – osztotta meg.

Áldás, hogy van kivel

A plébánia aktív ifjúsági élettel rendelkezik, a fiatalok maguktól készülnek a karácsonyszombati pásztorjátékra, karácsony másnapján pedig az Árvácska együttes fog koncertezni a templomban. Ennek kapcsán örömmel éli meg, hogy a közösség nemcsak haszonélvezője az egyházi életnek, hanem visszajelzést kap arra is, hogy mit tudnak közösen megvalósítani.

„Az egyházi szolgálatunk az, amit Jézus az apostolokkal tett: gyere, nézd meg, és csináljuk együtt. Egyik legtartalmasabb ünnepünk ez, hála Istennek van, akikkel dolgozni tudunk a megéléséért” – fogalmazott. Így a ministránsszolgálat, a cserkészet és az ifjúsági zenészek is kiveszik részüket a plébánia életéből. Rezső plébános üzenete szerint ne ünnepeljünk túl korán, ne siessünk az ünneppel szembe, mindent a maga idejében éljünk meg. „Így majd karácsonykor szépek tudnak lenni a színek, az énekek.

A sok külsőséggel szemben szerintem a legszebb, ha a karácsonyt egyszerűségében közelítjük meg. Ami Betlehemben történt, az a törődés, az az egymásra figyelés, az legyen minden mögött. Ha ajándékozok, olyat adjak, ami a másiknak valódi örömet szerez” – üzeni a plébános.

Hagyományok

György Imre az erdővidéki Baróton teljesít papi szolgálatot. A szórványnak számító közösségben megannyi vallási felekezet jelen van, a római katolikus hívek száma pedig 2500–3000 fő körül van a környező falvakkal együtt. Megjegyezte, tizenhárom leányegyházközsége, vagyis fíliája van Barótnak, vasárnaponként pedig öt helyen végeznek szentmisét.

„Az adventi készülődést az egyházközség kórusával, a Szent Adalbert vegyes kórussal kezdeném, akik külön készülni szoktak adventi énekekkel a szentmisék szebbé tételére. Ők adventi koszorút is szoktak kötni más emberek számára, amelyeket mi rendszerint az első péntekes betegeknek szoktunk ajándékozni” – mutatott rá az első hagyományra a közösségi életben.

A városvezetés részéről egy nagy adventi koszorút is szoktak készíteni, az adventi vasárnapokon pedig valamelyik egyházi felekezet – például a baptista egyház, az unitárius egyház vagy a miklósvári római katolikusok – gyújtja meg a gyertyát rövid elmélkedés és egyházi énekek kíséretében.

A segédlelkész közölte, a plébániai vallásoktatáson az aktuális ünnepekre készülnek, így az advent elérkeztével például adventi koszorút ábrázoló kifestősök révén ismertetik meg a gyerekekkel az ünnep lényegét.

A templom és a plébánia között egy külső betlehemest is fel szoktak állítani a férfi kórustagok. „Készítettek istállót, amelybe a betlehemi figurákat is belehelyezik karácsony előestéjén, és vízkereszt napjáig lesz megtekinthető” – mondta.

Plébániai angyal

Gyakorlattá vált, hogy nagyböjtben és adventben a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben tanuló kispapok kiadnak egy füzetet, amely az advent folyamán minden napra egy gondolatot tartalmaz az evangélium alapján. „Az első péntekes betegeknek kiosztottuk ezeket, hogy ők is megfelelően rá tudjanak hangolódni az ünnepre. A roráté szentmisék hét órakor kezdődnek, de csak minden második nap” – tette hozzá a segédlelkész. A pásztorjátékra való készületbe az 1–8. osztályos diákokat általában be tudják vonni, de tavalyhoz hasonlóan idén sem tartják meg az előadást a járványhelyzet miatt.

„Elővigyázatosságból döntött így a plébános úr, aki így néhány verset kiosztott a gyerekek között, amelyek a szentmise keretén belül csendülnek fel. Ez itt, Baróton még megoldható, de a fíliákban már nehéz összetartani a gyerekeket, és még nehezebb annyi gyereket bevonni, hogy pásztorjátékot lehessen betanulni” – vallotta be a szórványvidék egyik nehézségét.

A plébánia angyala ugyanakkor minden évben megérkezik karácsonykor: édesség-, illetve gyümölcscsomagot, továbbá a németországi gyerekek által összeállított ajándékdobozokat szokta elhozni szenteste.

„Ebben az időszakban a prédikációkban arra fektetjük a hangsúlyt, hogy nem az ajándék mértéke, sokkal inkább a tetteink szeretettel való telítettsége legyen előtérben. A világ azt sugallja, hogy minél többet, minél szebbet adjunk, de a lelki ajándékozásban van a lényeg. Az elmélkedésekben arra törekszünk, hogy az evangélium lelki erejét és a Jóisten üzenetét próbáljuk átadni. Kívánom, hogy szülessen meg bennünk is a szeretet és a béke” – összegezte karácsonyi üzenetét György Imre.

Krónika

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80