Virtuális lehet a csíksomlyói búcsú, mindent felfüggeszthetnek augusztus 31-ig Csíkszeredában - Külhoni Magyarok
Hírek

Virtuális lehet a csíksomlyói búcsú, mindent felfüggeszthetnek augusztus 31-ig Csíkszeredában

A csíkszeredai városi katasztrófavédelmi bizottság keddi ülésén az egyik központi téma volt, hogy augusztus 31-éig minden kulturális-, ifjúsági- és sportrendezvényt felfüggeszthetnek a hargitai megyeszékhelyen. A város fenntartásában lévő intézmények sem fogják hamarabb elkezdeni működésüket. Ráduly Róbert polgármester szerint a pünkösdi búcsú szinte bizonyosan csak online formában lesz követhető majd.

Augusztus 31-éig minden csíkszeredai kulturális-, ifjúsági- és sporteseményt felfüggeszthetnek – ez volt az egyik témája a városi katasztrófavédelmi bizottság keddi ülésének. Ezzel együtt valószínűleg a város fenntartásában álló Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíki Játékszín és Csíki Székely Múzeum, valamint a város kulturális intézményei, a Csíki Mozi, a Városi Művelődési Ház és a Szakszervezetek Művelődési Háza sem ad otthont semmilyen eseménynek – közölte az ülést követő sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert polgármester, a bizottság elnöke. Az elöljáró megjegyezte: az intézkedés gyakorlatba ültetéséhez önkormányzati tanácshatározat is szükséges, amely a testület pénteki ülésén születhet meg. Kivételt jelenthetnek azok a sportesemények, amelyek a hazai, vagy a nemzetközi szakszövetségek versenynaptárában szerepelnek és nem törölték őket.

Ráduly Róbert beszámolt a legfrissebb csíkszeredai koronavírussal kapcsolatos adatokról is. A város közigazgatási területén 101 személy tartózkodik intézményes karanténban, az érintettek hat különböző ingatlanban vannak elhelyezve. Otthoni elkülönítésben 14 fő tartózkodik jelenleg Csíkszeredában. A város hajléktalanszállóján 17 fő tartózkodik, egy személy a bezártság következében pánikrohamot kapott, őt kórházi kezelésre utalták. A város időseket segítő programja 216 fővel van állandó kapcsolatban, és 69 személyt látogattak meg eddig az önkormányzat munkatársai.

Folytatják a városban a tömbházlakások lépcsőházainak fertőtlenítését, jövő keddtől már a harmadik hullámban fogják ezt elvégezni az önkormányzattal szerződésben álló cég szakemberei. Ehhez kapcsolódik, hogy a lépcsőházakba felszerelt kézfertőtlenítő-adagolókat is feltöltik a napokban.

Ráduly Róbert kitért arra is, hogy a korlátozó intézkedések fokozatos enyhítésével várhatóan meg fog nőni a városháza ügyfélforgalma. Különösen a lakossági nyilvántartó esetében várható nagy növekedés, előreláthatóan sokan fogják az irataikat újítani a nyár folyamán. Ennek megfelelően át fogják szervezni az ügyfélfogadási órákat, hogy meghosszabbított munkarendben, akár hétvégén is eleget tudjanak tenni a megnövekedett igényeknek. Az önkormányzati alkalmazottak mintegy fele jelenleg évi rendes szabadságát tölti.

A közelgő pünkösdi búcsúval kapcsolatosan Ráduly Róbert elmondta: voltak már egyeztetések a szervező ferences rendház képviselőivel. A városvezető szerint a legvalószínűbb, hogy ebben az évben csupán virtuálisan kapcsolódhatnak majd be a hívek a búcsú eseményeibe.

Maszol.ro

Kapcsolodó cikkek