„Visszacsempészik” a magyar napos hangulatot Kolozsvár szívébe - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

„Visszacsempészik” a magyar napos hangulatot Kolozsvár szívébe

Kerekedik mottóval szervezik meg jövő héten, augusztus 17–22. között a 12. Kolozsvári Magyar Napokat (KMN), melyre a tavaly elmaradt népszerű programpontokat is sikerült „visszacsempészni”. Bár a vásár kivételével a rendezvényeken való részvétel oltási és egyéb igazolásokhoz kötött, Gergely Balázs főszervező szerint örülnünk kellene, hogy idén együtt tudunk ünnepelni.

A járványügyi előírásoknak eleget téve, de a lehető „legsimább tereppel” várják a kincses város magyarságát jövő héten, augusztus 17–22. között a belvárosi helyszínekre a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) szervezői. Gergely Balázs főszervező szerint több hónapos „szervezési hullámvasúton” vannak túl, hiszen a tavalyi évvel ellentétben – amikor szigorúbb előírásoknak kellett megfelelni – idén folyamatosan „feje tetején állt” a szervezési folyamat, hetente változtak az előírások.

A Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón úgy értékelt, hogy a 12. Kolozsvári Magyar Napok mind minőség, mind mennyiség szempontjából a 2019-es jubileumi kiadás és a tavalyi visszafogott rendezvénysorozat között helyezkedik el félúton, hiszen a társszervezetekkel közösen több mint 250 programponttal készültek.

Ráadásul „sikerült visszacsempészni” a felhozatalba olyan, tavaly kimaradt népszerű helyszíneket, programpontokat is, mint a Farkas utcai vásár, a borutca, a főzőverseny, illetve a Donaton futóverseny – utóbbi kettő a falumúzeum terültén zajlik majd, közel a névadó, Donát szobrához. (A futóversenyre 17-éig, kedd estig lehet nevezni.)

Szabad a vásár

Egyedüli helyszínként a Farkas utcába lesz szabad a bejárás, mivel ez vásárként van elkönyvelve, nem kell lezárni a területet, és oltási igazolványra, negatív tesztre, illetve a betegségen való átesést igazoló orvosi papírra sincs szükség. Minden egyéb helyszínre csak ezek egyikének felmutatása után nyernek bebocsátást az érdeklődők, még a borutcában is szükség lesz az igazolásra. Akik be vannak oltva, már hétfőtől igényelhetik a minden rendezvényre bebocsátást biztosító karszalagot a főtéri infópontnál, így nem kell minden egyes alkalommal felmutatniuk a védettségi igazolást.

Ellenben fontos, hogy maguknál tartsák a személyazonossági igazolványukkal együtt a teljes rendezvénysorozat ideje alatt, hangsúlyozta Gergely Balázs, ugyanis a hatóságok bármikor ellenőrizhetik. Oltakozásra a magyar napok alatt is lesz lehetőség, az oltóközpont a Farkas utcában lesz felállítva, múlt héten már több mint százan éltek a lehetőséggel.

Jobb korábban érkezni

A főszervező hangsúlyozta, a járványügyi ellenőrzés miatt a rendezvényekre való beléptetéskor sorokra kell számítani, ezért arra kérik a magyarnapozókat, hogy lehetőleg már fél órával kezdés előtt jelenjenek meg a helyszíneken – a tumultusnak többkapus rendszerrel próbálják elejét venni.

„Nézzük a pohár tele felét, azt, hogy tudunk együtt ünnepelni” – üzente Gergely Balázs azoknak az elégedetlenkedőknek, akik felháborodtak, hogy a rendezvényen csak oltási és egyéb igazolásokkal lehet részt venni. Mint mondta, hozzájuk is „megértéssel, türelemmel és szeretettel viszonyulnak”, de meg kell érteniük, hogy a járványügyi szabályokat nem a szervezők, hanem a hatóságok hozzák, ők csak igyekeznek megfelelni a törvényi előírásoknak.

Szabó Lilla programigazgató hangsúlyozta, hogy az oltatlanok is részt vehetnek bármelyik rendezvényen, ha teszteltetik magukat.

Nyitógála csak beoltottaknak

Az egyetlen kivétel a nyitógála, amelyen csak oltási igazolás felmutatásával lehet részt venni, csak így lehetett ugyanis kihasználni a nagyterem teljes befogadóképességét.

A hatalmas érdeklődés miatt a részvétel jegyhez kötött, 25 lejért lehet jegyet váltani Huszka Jenő – Szilágyi László: Sissi, a magyar királyné című operettjére, melyet Kerényi Mikós Gábor rendezett. A jegyekből befolyó összeget, akárcsak az idei gyűjtés végösszegét a Szent Mihály-templom Pákey Lajos által tervezett neogótikus kerítésének a felújítására fordítják. Gergely Balázs rámutatott, ez „nem elválaszt, hanem összeköt”, szép lenne, ha a közös felelősségvállalás jegyében a kolozsvári polgárok adnák össze a felújításához szükséges összeget.

A Farkas utcában a megszokott színpadot most egy kisebb pódium váltja, ahol a magyar napok új elemeként utcazenészek szórakoztatják majd a vásárosokat.

Új támogatóval is bővült a rendezvénysorozat: a budapesti Petőfi Kulturális Ügynökség finanszírozza a koncertek zömét, így a Bánffy-udvarbeli színpadot jelzésként Petőfi-színpadnak keresztelték el. Az idei magyar napok alatt megtartanak egy tavaly beemelt elemet is, mégpedig a filmvetítést: augusztus 20-án az operagála után a Főtéren a Pál utcai fiúk 1969-es, Fábry Zoltán rendezte filmadaptációját láthatják a magyarnapozók.

Színes kínálat

Szabó Lilla programigazgató elmondta, hogy a 12. Kolozsvári Magyar Napok programja már böngészhető a honlapon és a műsorfüzet is nyomdában van, hétfőtől pedig a mobilalkalmazás is elérhető lesz. Az idei rendezvény ugyan augusztus 17–22. között zajlik, de már 16-án elkezdődik egy kiállításmegnyitóval: Kovács Zsolt kolozsvári grafikus tárlata nyílik meg a Szépművészeti Múzeumban. A 130 partnerszervezettel közösen mintegy 280 program zajlik majd a pár nap alatt, napi 70–80 programra is futja.

Mintegy 30 koncert is lesz a Főtéren és Bánffy-udvarban, míg a klasszikus zenei koncertek a Redutban kapnak helyet. Körülbelül 15 kiállítás is nyílik a magyar napok alatt, de lesznek városnéző séták, filmvetítések, irodalmi rendezvények is, utóbbiaknak a Bulgakov Kávézó mellett a Református Kollégium udvara és a Vallásszabadság Háza ad otthont.

A gyerekprogramok a Romkert mellett az Apáczai-gimnázium termeibe is beköltöznek, de a Heltai-központban is lesznek programok a Szent István-napi Népzenei és Néptánctalálkozó részeként.

Az idei magyar napokon kiemelt rendezvényekként a tavaly elhunyt Szőcs Géza költőre, politikusra emlékeznek a szervezők, résztvevők: ünnepi esttel és könyvbemutatóval idézik meg a kolozsvári születésű közéleti személyiség alakját, illetve egy emléktáblát is felavatnak egykori lakóhelyén.

Bár idén sokkal többen vehetnek részt a rendezvénysorozaton, aki nem tud jelen lenni, az a KMN Tv-ben követheti az eseményeket, ahol reggel élő közvetítések és stúdióbeszélgetések is lesznek.

Bőkezűbb támogatás

A sajtótájékoztatón jelen lévő Oláh Emese alpolgármester elmondta, hogy az idén a kolozsvári önkormányzat is próbált aktívabban hozzájárulni a Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséhez, 680 ezer lejjel támogatva azt, 150 ezer lejjel nagyobb összeggel, mint 2019-ben.

Az RMDSZ-es elöljáró szerint a városháza ezzel is jelezni akarta, mennyire fontosnak tartja a kulturális rendezvények újraindítását a városban.

A magyar napok alatt idén is részleges útlezárások lesznek a főtéren, és az esti koncertek alatt a közvilágítást is kikapcsolják, a helyi rendőrség pedig tőle telhetően segíti a rendezvénysorozat zavartalan lebonyolítását, ígérte az alpolgármester.

Az augusztus 17–22. között zajló 12. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) részletes programja a rendezvénysorozat honlapján böngészhető.

Krónika

Kapcsolodó cikkek