41. Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

41. Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál

A kanadai Maros néptánccsoport 2000-ben alakult, tagjai pedig öt városból, három tartományból (Alberta, Saskatchewan, Manitoba), több száz kilométereket utazva érkeznek próbákra. Véleményem szerint kevés ilyen elszánt csoport létezik, ezért igazán példaértékű az az elkötelezettség, amelyet ők a magyar hagyományápolás iránt tanúsítanak.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az együttes egyik tagja pont az én mentorom, azaz Alexandrovici Bottyán Éva, így neki köszönhetően már a tavalyi évben megismerhettem a tánccsoport munkásságát és figyelemre méltó lelkesedésüket. A bennük rejlő elszántság juttatott el végül bennünket is az idei fesztiválra, Winnipegbe. Éva férje, Alexandrovici Rómeó (együttes tag) még akkor sem adta fel a reményt, mikor utunk során hóviharba, lezárt utakba ütköztünk, s – igaz egy nap késéssel, de neki köszönhetően mi is – odaérhettünk az ünnepségre, így a Maros teljes létszámmal szerepelhetett a gála műsoron.

Fotó: Szabó László

A szombat esti ünnepségen 14 tánccsoport fantasztikus előadását láthattuk, akik egytől egyik lenyűgözték tudásukkal és energikusságukkal a közönséget. Köszönet a lenyűgöző produkciókért és a kitartó munkáért: a Kapisztrán (Winnipeg), a Kárpát (Winnipeg), a Búzavirág (Victoria), a Csárdás (Edmonton), a Délibáb (Lethbridge), a Csárdás (Vancouver), a Vadrózsa (Calgary), a Forrás (Vancouver) és a Maros néptánc együtteseknek. Ez a fesztivál kiemelkedően fontos a kanadai magyarok számára, hiszen immár 41. éve ad lehetőséget a magyar népi kultúra terjesztésére és megőrzésére. A gálaműsor után a tánccsoportok tanácsokat kaphattak Magyarországról érkező koreográfusoktól, akiktől a hétvégén műhelymunkák keretén belül táncokat is tanulhattak. A Maros kiválóan szerepelt, majd vasárnap este az is kiderült, hogy jövőre ők lesznek a rendezvény házigazdái Saskatoonban.

Fotó: Szabó László

Vasárnap a workshopok után a Gyanta és a Heveder zenekar koncertjét hallgathattuk meg, amelyet Kádár Ignác és Nagypál Anett, Berecz István és Cseke-Császár Dóra, valamint a Regina Balaton előadása színesített. A hétvégét a vasárnap esti táncház zárta, amely a szokásokhoz híven a legjobb hangulatban telt el.

Köszönettel tartozunk a Kapisztrán néptánc együttesnek a kiváló szervezésért, mi pedig mindenkit szeretettel várunk jövőre a 42. Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztiválra.

Viakter Olga

Kapcsolodó cikkek

  • Húsvét a tengerentúlon

    Az amerikai húsvét ma már jellemzően nem – ahogy jó ideje a magyarországi sem – Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról