Appra magyar! – Hugo, a magyar lábnyomok gyűjtőhelye Amerikában - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában Március – közösségek

Appra magyar! – Hugo, a magyar lábnyomok gyűjtőhelye Amerikában

A magyar fejlesztésű alkalmazás elsőre egy egyszerű térképnek tűnhet, ennél azonban jóval többet takar. Az identitáserősítő, közösséget aktivizáló telefonprogram fő funkciója az Egyesült Államok területén található, magyar vonatkozású történelmi, kulturális, gasztronómiai helyszínek tömörítése. A „jenki huszár” applikáció Smith Lacey Annát, a washingtoni székhelyű Hungarian Foundation igazgatóját dicséri. Szűkebb célközönségük az amerikai diaszpóra, de HuGo-val jó barátságba lehet bárki, aki érdeklődik a külföldi magyar élet iránt.

Az alapítvány vezetőségében már évek óta érlelődött a gondolat, hogy létrehozzanak egy amerikaiaknak, magyaroknak és amerikai magyaroknak címzett közös felületet, amelyben, mintegy kincsesbányában böngészhetnek. Küldetésüknek tekintik, hogy ezzel az újdonsággal olyan embereket is bevonzzanak, akik jelenleg még nem aktív részesei a magyar életnek a diaszpórában.

Hungary on the go szókapcsolatból származik a kalandkereső figura neve, a huszár ikon pedig az applikáció magyaros arculatában is visszaköszön. Az alapítvány igazgatója – egyben ötletgazdája – elárulta, hogy miért pont egy huszár lett a kezdeményezés jelképe: „Talán kevesen tudják, de a függetlenségi háborúban egy magyar huszár, Kováts Mihály az amerikai lovasság megalakításában vállalt komoly szerepet, majd a harcokban vesztette életét. Ő egy olyan szimbólum, aki a magyarok szerepét mutatja a független Egyesült Államok létrejöttében és az USA történelmében, ezért is választottuk a huszár figurát az applikáció ötletének megszületésekor.”

A kezdeményezés különlegessége abban rejlik, hogy nem egy kész adatbázist kapnak HuGo-val a felhasználók, hanem egy szabadon bővíthető platformot. Egy-két lépés alatt rögzítheti bárki a kedvenc éttermét, egy intézményt, vagy akár egy közelgő rendezvényt. Ez a funkció teszi közösségi alkalmazássá, és erősíti az Amerikában élő magyarok kulturális kötődését, bővíti ismereteiket. Új élményekkel szolgálhat azok számára is, akik turistaúton járnak az Egyesült Államokban, és érdeklődnek a magyar közösség történelmi emlékei iránt.

HuGo útnak indításában aktívan közreműködtek az amerikai magyar szervezetek, de a fejlesztő a Hungary Foundation volt. Egyelőre a hellohugo.hu honlapról, és az iPhone készülékek App Store-jából tölthető le a program, de igény esetén Android eszközökön is fellelhető lesz.

A feladat az Önöké! Ne csak saját telefonjukra töltsék le a programot, hanem baráti körüknek is javasolják. Ha van tudomásuk olyan magyar pontról, ami még nem szerepel a térképen, adják hozzá. A helyszín nevén túl fontos, hogy létező, pontos címet írjanak be. De megadható weboldal, fénykép és leírás is a megosztani kívánt helyről. Amennyiben bárki téves információval találkozik HuGo-t böngészve, egy mozdulattal jelezni tudja a moderátoroknak. A szélesebb közönség elérése érdekében a használat nyelve az angol lett.

Egy felhasználókat megszólító verseny is társult HuGo útnak indításához. Az a személy, aki április 15-ig a legtöbb új helyet, információt, valós eseményt rögzíti az applikációban, egy retúr repülőjegyben részesül az Egyesült Államok és Magyarország között. Kiemelt feltétel, hogy korábban még fel nem vitt adatokra várnak a szervezők, illetve ellenőrzésre kerül majd az adatlap korrekt kitöltése is.

Néhány hét alatt már többszáz pont lett kitűzve Amerika legkülönbözőbb szegleteiben, már böngészhetők a programban. A közel 250 esztendőt számláló amerikai-magyar közös történelem még számos lelőhelyet tartalmazhat, és mind érdemes arra, hogy feltüntessük a HuGo-ban. „Ez a történet akkor lesz sikeres, amikor a mindennapi közösségi, szervezési élet részévé tud válni.” – fogalmazott Smith Lacey Anna. Segítsünk, hogy tudásunk megosztásával, hogy egy sikeres történet lehessen! Appra magyar!

Az appról készült videó megtekinthető itt.

Dorgay Zsófia, Bocskai Rádió

Kapcsolodó cikkek