Bon appétit, éljen a király! - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Bon appétit, éljen a király!

Január 19-én a grenoble-i magyar közösség először köszöntötte együtt az újévet. A délután fő témája a társasjáték est volt, de emellett szerepet kapott egy – a magyar közösség által is közkedvelt francia szokás – édes vízkereszti szerencsejáték: a Galette des Rois sütemény.


A keresztény kultusz már a negyedik század eleje óta tartja legrégebbi ünnepét a betlehemi háromkirályok eljövetelét, azaz a vízkeresztet: megemlékeznek Krisztus születéséről, megkereszteléséről a Jordán folyóban, első csodájáról a kánai menyegzőn. Napjainkban a karácsonyfa leszedésének időpontja is vízkereszt, amikor a pap és kísérete a szentmise után minden házat felkeresve megszenteli a házat és a benne élőket.

Ha Franciaországban jársz ebben az időszakban, elkerülhetetlen, hogy ne találkozz minden pékség kirakatában és polcain a Királyok pitéjével, vagyis a Galette des Rois-val. Nem csak a templomokban emlékeznek meg a kis Jézust köszöntő napkeleti bölcsek – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – eljöveteléről, hanem otthon, családi körben, barátokkal, iskolákban sőt munkahelyeken is az ünnepi sütemény elfogyasztásával. A napkorongra emlékeztető, aranysárga lepény hagyománya a római korig nyúl vissza. A lepény ugyanis egy figurát vagy eredetileg babszemet rejt, ami a Napot jelképező, aranyszínű korong formájú sütiben a termékenységet szimbolizálja, előcsalogatva a hosszabb nappalokat. Az ókori Rómában Szaturnuszt, az álom istenét ünnepelték, aki ebben az időszakban, a téli napéjegyenlőség előtt ébredt fel: a rabszolgáknak megengedték, hogy urakként viselkedjenek, gazdáik meg szolgálóként. Az ünnep alkalmából a rabszolgák között saturnalicius princeps-t vagyis királyt választottak.

Napjainkra a sütemény fogyasztásának szokása átalakult, hogy míg valamelyik felnőtt szeleteli, a legfiatalabb elbújik az asztal alatt és ő mondja meg, hogy melyik szeletet ki kapja. Aki megtalálja szeletében a babot vagy porcelánfigurát, az lesz a nap királya vagy királynője és megkapja a papírból készült koronát. A felnőttek általában alamabort (cidre) fogyasztanak mellé.

A közösség tagjai évről évre lelkesen gyűlnek össze, hogy ezt a közkedvelt szokást magyar szívvel is átéljék. Az új találkozás örömére és az újévre lelkesen koccintottak és az elmúlt ünnepi hangulat pillanataira emlékeztek. Mindenki elhozhatta kedvenc társasjátékát és újakkal is ismerkedhettünk. A játékest esszenciája, hogy nem csak a gyerek, hanem a szülő is részese legyen az önfeledt óráknak. A gyerekek a játék közvetítésével ismerkednek környezetükkel és a világgal. A különböző társasjátékok hatással vannak a szellemi, szociális fejlődésükre, ezáltal számos készséget fejlesztenek és sajátítanak el. Fejlődik kreativitásuk, problémamegoldó készségük, szókincsük, de akár kapcsolatteremtő képességük is erősödik. Ha mindezt a szülővel közösen éli meg a gyerek, kapcsolatuk meghittebbé és szorosabbá válik. A délután színfoltját mégis az ízletes galette fogyasztása képezte. Volt aki házilag készítette el a hagyományosan mandulakrémmel töltött süteményt. A program végére, sok koronás király és királynő öröme töltötte be a termet. Éljenek soká a királyok és királynék!

Koszta Krisztina – korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni