Felhőkarcolók, sugárutak és magyar emlékek - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Felhőkarcolók, sugárutak és magyar emlékek

Hatalmas toronyházak, széles sugárutak és magyar emlékművek. Ezeket láthatja az, aki Cleveland városába látogat manapság. Ebbe az amerikai nagyvárosba érkezett a legtöbb magyar a múlt század elején, hogy szerencsét próbáljon az Újvilágban. Több bevándorlási hullám is volt. Még a II. világháború és az 1956-os forradalom után magyarok ezrei telepedtek meg Clevelandben, addig a rendszerváltás után kevés bevándorló érkezett.

Habár 2010-ben 105 ezer ember vallotta magát magyar származásúnak és 25 magyar szervezet működik ma is aktívan, igen nehéz feladat megtartani az elődök kultúráját, szokásait és megőrizni a nyelvét, az asszimiláció ugyanis sokkal nagyobb, mint például a Kárpát-medencében. A 650 taggal rendelkező clevelandi Szent Imre Római Katolikus Templomban – ahol máig őrzik Mindszenty József száműzetésben élő bíboros, hercegprímás 1974-es látogatásának emlékét – működik a hétfői magyar iskola, ahol az óvodás csoporttól a felnőttekig mindenki megtalálja a saját korosztályát, alagsorában pedig van egy hatalmas közösségi tér, ahol a cserkészbáltól kezdve számos rendezvényt lehet lebonyolítani. Az ohiói magyarság jó példaként szolgálhat minden olyan, Kárpát-medencétől távol élő közösség számára, amely meg kívánja őrizni kultúráját és hagyományait.

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni