Gyermekfarsang és táncház Augsburgban - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Gyermekfarsang és táncház Augsburgban

Január 6-tól, Vízkereszt ünnepétől kezdve egészen hamvazószerdáig hagyományosan a farsang időszakát üljük. A mókából és szórakozásból természetesen a legkisebbek sem maradhatnak ki. Így az augsburgi Magyar Katolikus Misszió Szent Piroska Hétvégi Magyar Iskolájának és Óvodájának gyermekei is közös farsangolásra gyűltek össze február 1-én, szombaton.

A közös farsangolás délután vette kezdetét. Tarkábbnál tarkább jelmezesek látogattak el az augsburgi St. Max plébánia nagytermébe, köztük dínók, rendőrök, királylányok, boszorkányok, katonák, pillangók, pókemberek és még lehetne sorolni.

A farsangi mulatságot Csibi Sándor, az augsburgi Magyar Katolikus Misszió plébánosa nyitotta meg, aki köszöntötte az idei farsang Jászberényből érkező néptáncos vendégeit: Dudásné Mosóczi Líviát és Dudás Dánielt, Örökös Aranygyöngyös és Örökös Aranysarkantyús táncosokat, néptánc pedagógusokat, akik számos sikert tudhatnak maguk mögött, többek között a Népművészet Ifjú Mestere rangos címet is.

Az augsburgi gyermekfarsangon abban a megtiszteltetésben és örömben volt részünk, hogy a néptánc pedagógus házaspár táncházat tartott a gyermekeknek és a táncolni vágyó felnőtteknek. Dinamizmusuk, táncszeretetük és a pergős népzene mind hozzájárultak ahhoz, hogy a hangulat egész délután olyannyira felhőtlen és páratlan volt, hogy aligha lehetett ülve maradni. A körtáncok és páros táncok között pihenésképpen népviselet bemutatóban is része lehetett a jelenlévőknek: a gyermekek életközelből ismerhették meg a női és férfi népviselet részeit és azok funkcióját.

A néptáncos házaspár a tánc mellett népi mondókázásra és csujogatásra is buzdította a gyermekeket; nem is igen maradt olyan gyermek, aki ne kurjongatta volna jóízűen az „Aki nem tud táncolni, menjen haza aludni” rigmust.

A délután fénypontjaként a közönség a színpadon köszönthette a szintén Jászberényből érkező Dudás Lilit és Kispál Domonkost, akik 2019-ben a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny különdíjasai voltak. A szombati farsangon a versenyen előadott néptánc produkcióikkal – berzencei verbunk és friss csárdás, valamint magyarózdi csárdás és szökő – ajándékozták meg a hétvégi iskola és óvoda gyermekeit és családjaikat. Nemcsak a gyermek néptáncpáros előadása, hanem az arcukról sugárzó derű, frissesség, valamint a néptánc öröme és szeretete is egyedülállóvá és életre szólóvá tette mindannyiunk számára azt az élményt, melyet abban a néhány percben megélhettünk.

A néptánc után szeretetvendégség, majd további izgalmak következtek. A délután folyamán szelvényeket vásárló gyermekek lelkesen nézték, hogy melyik számmal nyernek majd a tombolán. A szerencsések különféle játékok, írószerek és édességek birtokosai lehettek.

A jó hangulat ezt követően is töretlen maradt; erről a közös süteményezés és az estig tartó tánc gondoskodott. A résztvevő gyermekek jól érezték magukat, mely minden bizonnyal jó okot szolgáltat arra, hogy jövőre is ellátogassanak a hétvégi iskola és óvoda farsangi ünnepségére.

Taczman Andrea, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek