Látogatóban Felvincen - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Látogatóban Felvincen

A magyarlapádi hagyományőrző táncegyüttes meghívást kapott november 30-ra, Felvincre a „Látogatóban” program keretén belül, melyet a magyarországi Hagyományok Háza által kiírt pályázatának köszönhetően valósítanak meg a szórvány települések egymás között.


A magyarlapádiak, korábban a tavaszi időszakban, már több környező települést bejártak ennek a pályázatnak eredményeként, mindenhol nagy sikernek örvendett a program. Szeptembertől, ahogy bekapcsolódtam ösztöndíjasként a magyarlapádi életbe, a hagyományőrző együttes vezetése is a feladataim része lett, így természetesen erre az eseményre is elkísértem a csapatot Kádár Kata ösztöndíjas társammal együtt. Az együttest a magyarlapádi Piros pántlikás zenekar kísérte a fellépésen, valamint külön koncertet is adtak a műsor részeként. Az utazás előtt közös próbát tartottunk a táncosokkal és zenészekkel, az utat közösen tettük meg busszal. A helyszínen szíves fogadtatás várt minket a helyiek részéről, étellel, itallal bőségesen elláttak bennünket. A felvinci néptánccsoport is megmutatta magát a vendégek produkciója előtt. Ők palatkai táncokkal léptek fel.

A magyarlapádiak majdnem egy egész órás műsort adtak, melyben a táncosok mellett, külön szerepelt a zenekar, a lapádi énekesek, valamint jómagam egy rövid furulyás összeállítással, melyet Szántó Ferenc magyarbecei furulyás-prímás muzsikájából raktam össze, ezzel emléket állítva zenei nagysága előtt. A kíséretben segítségemre volt a Piros Pántlikás zenekar. Az előadás nagy sikert aratott, a látogatások ezzel nem értek véget. Jövőre folytatódik a projekt, különböző falvak látogatásával. A rendezvényt természetesen egy bőséges vacsora, majd egy azt követő fergeteges táncház zárta, ahol vendégek és vendéglátók közösen mulathattak.

Komáromi Kristóf István ösztöndíjas, petofiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek