Magyar tanfolyam indult felnőtteknek Tel-Avivban - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Magyar tanfolyam indult felnőtteknek Tel-Avivban

Két felnőtt kurzus indult párhuzamosan a magyar nyelv elsajátításáért Tel-Avivban. A novemberben elindult magyar tanfolyamok Skype-on és egy Tel-Aviv-i iskola tantermében zajlanak 10 héten keresztül. A Skype csoport tagjai minden vasárnap este ülnek a képernyő elé a magyar nyelv tanulásáért, és a másik csoportnak minden kedden 18.30 órától 20 óráig biztosított a tanulás egy helyi tanteremben.

A tanfolyamok kis csoportokban zajlanak és gyakorlatias módszert alkalmazva a hétköznapi beszélt nyelvre teszik a hangsúlyt, illetve a helyi, egyéni igényekre és érdeklődésre tervezettek.

A magyar tanfolyam célja, hogy a tanulók megértsék és megértessék magukat magyar nyelven a mindennapi kommunikációban.

A tanulók többsége magyar felmenőkkel rendelkezik, és céljuk a magyar állampolgárság megszerzése, de akadnak, akik felsőfokú tanulmányaikat szeretnék Magyarországon folytatni, vagy szimpla érdeklődésből kezdték el a kurzust.

Az Izraelben élő magyarok nem elhanyagolható hányada egy korábbi – 1989 előtti kivándorlással érkezett Izraelbe, tehát ők ma egy idős generációt jelentenek. Leszármazottaik nem feltétlenül beszélik a magyar nyelvet, és a felnőtt kurzusra jelentkezők többsége – a másodgenerációs nemzedék – ezen szeretne változtatni.

Egy, a tanfolyamra jelentkező hölgy motivációja a magyar nyelv tanulására abból adódik, hogy Magyarországon született édesanyja az időskor előrehaladtával újra csak magyarul beszél, ő viszont nem érti meg, mit mond édesanyja.

A tanfolyam résztvevői nemcsak a nyelvet, hanem a magyar kultúrát is mélyebben megismerik a kurzus folyamán.

Mindkét csoport kezdő szinten kezdte el a nyelvtanulást. Tankönyvet nem használunk, főként irányított beszélgetéseken keresztül zajlik az oktatás, amelynek köszönhetően minden tanuló gyakorolhatja a beszédet. Szituációs gyakorlatok, online és csoporton belüli, órán kívüli feladatok gazdagítják a programot.

A témakörök szintén a mindennapi kommunikációban használt szavakat és kifejezéseket hivatottak tanítani. Ilyen az üdvözlés témakör, a bemutatkozás, a család és kapcsolatok, az utazás, vásárlás, idő, évszakok, időjárás, napi rutin, szabadidő és az iroda–ügyintézés témaköre.

Kormos Boglárka ösztöndíjas, korosiprogram.hu

Kapcsolodó Hírek

Kapcsolodó Kárpát-medence

Kapcsolodó Diaszpóra

Kapcsolodó cikkek