GPS: 26.128227,-81.765782
Cím: 3335 Tamiami Trail, Naples, Florida, USA
http://www.patriotsforfreedomfoundation.org/

Évek óta működik az Amerikai Alapítvány a Magyar Ifjúságért és Kultúráért elnevezésű nonprofit alapítvány, amelynek célja a magyarországi történelmi szempontból értékes épületeknek, azok környezetének megvédése, diákok támogatása, valamint a magyar kultúra iránti közérdeklődés és tevékenység ápolása és támogatása.

Az Alapítvány kezdeményezésére az USA Naples városában, Floridában élő magyar származású polgárok felhívással fordultak Collier megye elöljáróihoz és lakosságához, hogy állítsanak maradandó emléket az Amerikában is nagy tisztelettel övezett magyarországi történelmi eseményeknek.

A megye két magyar származású képviselője, Frank Halas és Donna Fiala messzemenően támogatta a kezdeményezést, s a város képviselőtestülete is jóindulattal fogadta.

A Szabadság Emlékparknak a gondolata voltaképpen a múlt év elején magyarok egy csoportjának javaslatából fejlődött ki, akik arra kértek engedélyt, hogy szobrot állíthassanak az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján.

2006. február 28-án az engedélyt megszavazta a megyei önkormányzati testület, megtörtént a hely kijelölése, a szervezők megkezdték a szoborállítás gyakorlati kivitelezését.

A szobor megalkotására egy neves művész, Harrison Covington kapott megbízást.

A művész miután meghallgatta, végigolvasta a floridai magyarok történetét, elbeszéléseiket az 56-os forradalom és szabadságharcról, úgy döntött, hogy egy térdelő alakot formál meg , aki a forradalom lyukas nemzeti zászlaját tartja maga elé, azzal próbál fölemelkedni.

A talpazat egyik oldalán az amerikai lobogó és az 1776-os évszám az USA megalakulásának történelmi jelentőségére és üzenetére utal, a másik oldalon látható a Time magazin állásfoglalása. 1956-ban a Magyar Szabadságharcost választotta ki „Az év embere” elismerő címre; rá kerül továbbá a Kossuth-címer, a forradalom kirobbanásának dátuma, és egy elesett szabadságharcosnak meg egy zászlóvivőnek az alakja.

A szobor tehát adományokból, magyar és nem magyar származású amerikaiak áldozatkészségéből emelkedik a floridai Naples város Szabadság Parkjának egyik szögletében.

A magyar szabadságharcos alakja ezután sok-sok embert fog Floridában emlékeztetni arra az önfeláldozó küzdelemre, amelyet az elnyomás ellen vívott a magyar nép 1956 őszén, s amelyet az egész világ rokonszenve, elismerése kísért. Egyúttal hirdeti a reménységet, hogy minden nemzet, minden ember képes győztesen talpra állni az elszenvedett tragédiák után.

Evva András: Amerikai magyarok 1956 emlékezetéért (részlet)

Széphalom 16. Kazinczy Ferenc Társaság évkönyve 2006.