GPS: 54° 41′ 20.7″ N 25° 17′ 37.9″ E
Cím: Kalnų parkas (Hegyi park), Vilnius
Alkotója: Rimantas Zinkevičius, népművész

Bekes Gáspár (1520-1579) erdélyi főnemes János Zsigmond bizalmas tanácsosa volt és Habsburg támogatással megkísérelte Báthory István fejedelemségének megdöntését. Miután – 1575-ben, Kerelőszentpálnál – csatát vesztett, kibékült Báthoryval és lengyelországi magyar zsoldosainak főparancsnoka lett. Kitűnő hadvezér volt és 1579-ben, Polock város támadásánál szerzett érdemei elismeréseként Litvánia szenátusától állampolgárságot és földbirtokot kapott.

Bekes Gáspár Hrodnában halt meg.

Kérésére, Vilniusban, a Vilnia (Vilnele) folyó jobb partján lévő három domb egyikén temették el, oda, ahol Bathory másik hadvezére, a Polocki csatában korábban hősi halált halt Pannóniai Vadas Mihály volt eltemetve.

Báthory fejedelem Bekes Gáspár sírja fölé 20 méter magas nyolcszögletű, torony alakú síremléket állíttatott. Akkor kapta a domb a Bekes nevet. A Vilnia (Vilnele) folyó idővel alámosta a dombot, s a síremlék a XIX. század közepén leomlott, maga alá temetve a kőtömböt.

A Bekes (tölgyfa) emlékoszlop 2009-ben lett állítva, a Litvánia – Magyarország Baráti Kulturális Társaság kezdeményezésére. Felirat az oszlop egy-egy oldalán – litván, angol, magyar és lengyel nyelven olvasható.

Marija Rubaževičienė, szül. Homoki Mária