GPS: 41° 18′ 31″ N 21° 31′ 4.4″ E
Cím: Prilepi Katonatemető, Macedonia
Felavatás éve: 2013. november 6.

2013. november 6-án a Prilepi Katonatemetőben /Krieger Friedhof – Prilep/ koszorúzással egybekötött megemlékezést és emléktábla avatást tartottak, amelyen a Macedóniai Magyarok „Teleház Szervezetének” mintegy tucatnyi tagja is részt vett.  Jelen volt még a megemlékezésre hivatalos minőségben delegált Horváth Lajos HM vezető főtanácsos, valamint Mátyus Sándor konzul és Szaso Janakievszki bitolai TB konzul. A rendezvényen a szkopjei egyházkerült két papja római katolikus istentiszteletet celebrált a magyar hősök emlékére.

A prilepi katonatemető magyar történelmi vonatkozásaira tekintettel a macedóniai magyarság egyesülete – Nagykövetségünkkel közösen – magyar nyelvű márvány emléktáblát helyezett el a sírkertben.

Ismeretes, hogy a Bundeswehr KFOR alakulata által 2009-ben felújított katonai sírhelyen számos magyar nevet viselő katona emlékét őrzik a temetőben elhelyezett emléktáblák, márvány-plakettek. Egyes magyar hangzású neveken (Szekely, Szarkozi, Simony, Petri, Cserep, Donath, Ferenzi) túlmenően valamennyi a prilepi temetőben elhelyezett német nyelvű faragott márványtábla nevesíti, hogy az I. világháború időszakában elesett 156 német, osztrák, bolgár, török, stb. katona között magyar nemzetiségű honvédek is nyugszanak a temetőben.