GPS: 39.980719,32.8664645
Cím: 06280, Güçlükaya, Fatih Cad., Keçiören/Ankara, Törökország

A törökök saját ingatlan beruházásként Ankara egyik kerületében felépítették az esztergomi vár hasonmását. A Népszabadság beszámolója szerint az egymillió lakosú Keciören negyedben létrehozott kulturális központot hatalmas népünnepéllyel övezve a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és a török kormány több tagjának jelenlétében nyitották meg.

Fotó: Gál Erika

A közelmúltban Budapesten járt Erdogan miniszterelnök, valamint Keciören polgármestere, Turgut Altinok egyaránt azt hangsúlyozta, hogy Törökország büszkén és tisztelettel tekint vissza történelmére, így a Magyarországhoz fűződő különleges viszonyra is. Az esztergomi vár különleges szerepet tölt be a török köztudatban és kultúrában. Estergon Kalesi címmel egy hajdanán janicsárindulóként használt, de ma is népszerű virágének született az erődítményről.

Az ankarai Estergon Kalesi

Fotó: Gál Erika

A tervek szerint a turisztikai látványosságnak szánt kulturális központban alakítják majd ki a török nyelvű világ tárgyi emlékeit gyűjtő új Etnográfiai Múzeumot. A lap szerint szó van arról is, hogy itt állítsák ki az esztergomi vár egykori török zászlóját is. A Japánban restaurált hat négyzetméteres lobogót nemrégiben mutatták be a nyilvánosságnak Isztambulban.

Forrás: Index.hu