A felvidéki magyarok együttes fellépése hozhatja meg a sikereket a régiókban - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

A felvidéki magyarok együttes fellépése hozhatja meg a sikereket a régiókban

Dunaszerdahely után az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjai Zselízen is látogatást tettek pénteken, ahol a Szövetség önkormányzati és megyei képviselőivel egyeztettek.

A sajtótájékoztatón jelen volt Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának az elnöke, Csenger Tibor, a Szövetség Nyitra megyei elnökjelöltje, illetve Farkas Iván, a Szövetség Nyitra megyei képviselő-testületének frakcióvezetője.

Pánczél Károly elmondta, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának képviselői több felvidéki települést is meglátogattak. Nemzetpolitikai szempontból prioritás, hogy az összevont megyei és önkormányzati választásokon minél többen részt vegyenek, hiszen a magyarság megmaradása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a falvakban és a megyékben is legyen magyar érdekképviselet.

Különösen fontos ez Szlovákiában, ahol a megyék nagyobb hatáskörrel rendelkeznek, mint az anyaországban, hiszen több jelentős infrastruktúra is a megyéhez tartozik, mint például az úthálózat, illetve a különféle intézmények, a középiskolák. – mondta Pánczél Károly, aki mindenkit arra buzdít, hogy vegyen részt a választásokon, és támogassa a Szövetség jelöltjeit.

Pánczél szerint ez a választás a Szövetség szempontjából azért is történelmi, mert az egységes magyar pártnak sikerülhet jó eredményt érni, amely meghatározhatja a parlamenti választás sikerességét is.

Sajtótájékoztató
Fotó:  Hajtman Gábor

Csenger Tibor, a Szövetség Nyitra megyei elnökjelöltje megköszönte Pánczél Károlynak, hogy több felvidéki településre is ellátogattak a bizottság tagjai. Csenger szerint a hosszútávú együttműködés rendkívül hatékony volt, hiszen az elmúlt évek alatt több fontos eredményt sikerült elérni. Csenger Tibor hangsúlyozta, hogy további sikeres eredmények érdekében kulcsfontosságú, hogy a Szövetség jól szerepeljen a választásokon, hiszen minél több magyar képviselő jut be a helyi és megyei önkormányzatokba, annál több pályázati tervet sikerül benyújtani.

Sok közös pont van, és rengeteg a terv, de ahhoz, hogy ez az együttműködés továbbra is sikeres legyen, jól kell szerepelni a közelgő önkormányzati és megyei választásokon – mondta Csenger Tibor.

Egyúttal arra kéri a választópolgárokat, éljenek szavazati jogukkal, és vegyenek részt október 29-én a választásokon, mert a magyarság számára nem mindegy, hogy milyen erőt tud felmutatni a régiókban.

Farkas Iván: Az anyaország támogatása segít abban, hogy a magyarságunkat minél jobban megéljük a szülőföldünkön. Farkas Iván, a Szövetség Nyitra megye képviselő-testületének frakcióvezetője elmondta, a magyar kormány hihetetlenül nagy segítséget nyújtott a Dél-Szlovákiai régióknak az elmúlt évek alatt. Farkas szerint ez nem csak anyagi támogatásban nyilvánult meg, hanem erkölcsi és lélektani támaszt is ad ez az itteni magyaroknak, hiszen van egy biztos háttér, amelyet az anyaország biztosít.

Mint elmondta, az együttműködés legfontosabb hozadéka, hogy rendkívül hatékonyan működnek a határon átívelő együttműködések, amelyeket a régiókban élő állampolgárok is megtapasztalnak. Pótolhatatlan ez a segítség, hiszen az anyaország támogatása segít abban, hogy a magyarságunkat minél jobban megéljük a szülőföldünkön – mondott köszönetet Farkas Iván.

Farkas Iván sem felejtette el kiemelni, hogy október 29-én nemcsak önkörmányzati, de megyei választásokat is tartanak, amely Szlovákia történetében először fordul elő. Farkas szerint nagyon fontos a részvétel, a választókat arra buzdítja, hogy minél többen járuljanak az urnákhoz.

Forrás: Ma7

Kapcsolodó cikkek