A konzulátusokon is kitölthetők a levélszavazatok – Az Eurotrans Alapítvány elnöke a választási tudnivalókról - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

A konzulátusokon is kitölthetők a levélszavazatok – Az Eurotrans Alapítvány elnöke a választási tudnivalókról

Érkeznek a levélcsomagok azokhoz a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiekhez, akik szerepelnek a választási névjegyzékben. Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke a Krónikának elmondta: a levélszavazatok a konzulátusokon is kitölthetők, és a magyarországi szavazás napján, április 3-án is le lehet adni a borítékot.

Véghajrájába fordult az április 3-án rendezendő magyar országgyűlési választások folyamata. A magyar állampolgársággal is rendelkező potenciális új erdélyi szavazók regisztrációjának lezárása után a folyamatot segítő Eurotrans Alapítvány valamivel több, mint 280 ezerre becsüli a választási névjegyzékben szereplők számát. „Ez mintegy tizenöt százalékkal több, mint 2018-ban. A mostani regisztrációs adatok fényében mintegy 160–180 ezer leadott levélszavazatra számítunk. Kérdés, hogy mennyi lesz ebből érvényes, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezek számát kilencven százalék fölé vigyük” – fogalmazott lapunknak Nagy Zoltán Levente.

Az RMDSZ által működtetett szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy aki voksolni akar, és szerepel a választási névjegyzékben, azaz rendelkezik érvényes regisztrációval, annak március 15. után meg kell kapnia a levélcsomagot. „A kitöltött, majd leragasztott szavazólapot, valamint azonosító nyilatkozatot vigye be a kolozsvári vagy csíkszeredai főkonzulátusra, vagy juttassa el az RMDSZ és Eurotrans munkatársaihoz, hogy szavazata biztosan időben célba érjen” – mondta Nagy Zoltán Levente.

Nyomatékosította: akinek nincs magyarországi lakcíme, csak levélben szavazhat előzetes regisztráció után. Amennyiben a konzulátusra kérte a borítékot, akkor ott átveheti, kitöltheti, és le is adhatja a választás napján is. Ha az otthoni címére kérte, akkor is leadhatja április 3-án a konzulátuson. Mint az alapítványi elnök elmondta, fontos változás a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, hogy ki lehet tölteni a levélszavazatot a konzulátusokon, és a szavazás napján, április 3-án is le lehet adni a borítékot. Aki viszont nem regisztrált, és nincs állandó magyarországi lakcíme, már nem szavazhat a konzulátuson a választás napján.

Az Eurotrans Alapítvány elnöke érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy aki rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel, de Erdélyben vagy Bukarestben tartózkodik a választás napján, az április 3-án személyesen szavazhat valamelyik magyar főkonzulátuson, Magyarország bukaresti nagykövetségén vagy valamelyik magyarországi határ menti szavazókör központjában, ahova átjelentkezik. „Jelen pillanatig közel kétezer választópolgárt vettek nyilvántartásba a külképviseleteken. Remélhetőleg ez a szám nőni fog március 25-éig, akkor jár le az átjelentkezések határideje a Nemzeti Választási Irodánál. Hogy milyen lépéseket kell megtennie az átjelentkezéshez a választópolgárnak, arról részletes tájékoztatás található a Regisztracio.ro oldalon” – mondta Nagy Zoltán Levente.

Miután négy évvel ezelőtt viszonylag magas volt azoknak az aránya, akik érvénytelen szavazatot adtak le, helytelenül töltötték ki az adatlapot, azt kérdeztük az alapítvány elnökétől, mire kell figyelni a kitöltéskor. Mint mondta, a leggyakoribb hibát az „anyja neve” mező kitöltése, valamint az aláírások hiánya okozta. Az előbbi kimaradt az idei azonosító nyilatkozatból. „De arra kérünk mindenkit, fokozottan figyeljen az azonosító nyilatkozat kitöltésére, ne felejtse el aláírni. Csak lezárt és sértetlen borítékban levő szavazat érvényes, amennyiben az eredeti boríték sérült, bármilyen más borítékkal helyettesíthető” – hangsúlyozta Nagy Zoltán Levente. Hozzátette ugyanakkor, hogy az azonosító nyilatkozat is cserélhető hiba esetén egy új formanyomtatvánnyal. „Ha bárkinek segítségre van szüksége, forduljon bizalommal a munkatársainkhoz” – mondta. Ami a levélszavazat postán való küldésének megbízhatóságát illeti, az alapítványi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2018-as tapasztalatok azt mutatják, nagyon sok szavazat kárba veszett, nem ért vissza postán keresztül időben. „Az RMDSZ és az Eurotrans munkatársai segítenek a levélcsomagok összegyűjtésében. Arra kérünk mindenkit, hogy a levélcsomagot juttassák el kollégáinkhoz legkésőbb április 2-ig, s mi időben eljuttatjuk ezeket a főkonzulátusokra vagy a határ menti szavazókörzetekbe” – nyomatékosította Nagy Zoltán Levente. Hozzátette, idén a levélcsomagok kihordása a 2018-ban tapasztaltakkal ellentétben nagyon hatékony volt, amiért külön köszönet illeti a postát.

Forrás: Kronikaonline.ro

Fotó: Biró István

Kapcsolodó cikkek