A muravidéki magyarsággal találkozott Novák Katalin - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország Muravidék

A muravidéki magyarsággal találkozott Novák Katalin

A Muravidékre látogatott kedden Novák Katalin köztársasági elnök, hogy a szlovéniai magyar közösséggel találkozzon. A muravidéki látogatásra a magyar államfőhöz csatlakozott Natasa Pirc Musar szlovén elnök is. A látogatás zárásaként a két államfő moderált beszélgetésen vett részt a felújított dobronaki kulturális központban. A témák között a nemzeti kisebbségek helyzete, a dubaji COP28 klímacsúcs témái és Novák Katalin ott elmondott beszéde is szerepelt.

Novák Katalin kiemelte: köztársasági elnökként feladatának tekinti, hogy minden magyar embert képviseljen, ez vonatkozik a határokon túl élő magyar kisebbségre és a diaszpórában élő magyarokra is. A világban bárhol jár, ahol jelentős számú magyar kisebbség él, igyekszik felkeresni őket, és átadni a magyar emberek üdvözletét, hiszen egy nemzet tagjai vagyunk – mutatott rá, hozzátéve: a Muravidéken jó megtapasztalni azt, hogy lehet békében és egymást támogatóan is élni nemzeti kisebbségként a többségi közösség tagjaival.

Dobronak, 2023. december 5.
Novák Katalin köztársasági elnök Natasa Pirc Musar szlovén államfõ (a képen nem látható) társaságában a muravidéki magyarokkal szervezett találkozón a felújított dobronaki kulturális központban 2023. december 5-én.
MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin elmondta: Szlovéniában az ott működő magyar vállalkozások, gazdasági szereplők is támogatást élveznek. Ebben az országban nem ellenségként, hanem erőforrásként tekintenek a magyar kisebbségre, amely hozzátesz a gazdasághoz – hangsúlyozta. Novák Katalin kitért a kárpátaljai magyarok helyzetére, akiknek a háború fenyegetése mellett a kisebbségi jogaik védelméért és magyarságukért is meg kell küzdeniük. A klímacsúcs kapcsán a köztársasági elnök arra emlékeztetett, hogy sokan vannak, akik a klímavédelem érdekében próbálják a fiatalokat lebeszélni a gyermekvállalásról. Azonban a család nem az oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fiatalokat pedig nem szabad klímaszorongásban tartani, hanem bátorítani kell őket, többek között a gyermekvállalásra is. Mert kinek védenénk meg a földet, ha nem a gyermekeinknek – fogalmazott Novák Katalin.

Natasa Pirc Musar kiemelte: Szlovénia és Magyarország is példakép lehet sok országnak abban a kérdésben, ahogyan a kisebbségi kérdéseket rendezik. Elmondta azt is, hogy a határon túli szlovénok életének nyomon követése számára prioritás. Magyarországon járva mindig pozitív visszajelzést kap az ott élő szlovénoktól, nincsenek nagy gondok, kevés a probléma – mondta. A klímacsúccsal kapcsolatban elmondta, hogy a résztvevők mindegyike tudatában volt a helyzet komolyságának, hiszen az emberiség legnagyobb kihívása előtt áll. A szlovén államfő a szemléletváltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A magyar államfő és Natasa Pirc Musar szlovén államfő ezt megelőzően megtekintette a Lendvai Két Tanítási Nyelvű Középiskola felújított részeit, majd látogatást tett a radamosi Korai Fejlesztő Központban. A lendvai középiskola az egyetlen kétnyelvű középiskola a Muravidék, illetve Szlovénia szlovén-magyar kétnyelvű területén. Az új helyiségeket Szlovénia és Magyarország támogatásával alakították ki. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban 316 millió forint támogatásban részesültek a muravidéki magyarság intézményei. Ezen összegből egyebek mellett egy hiánypótló intézmény jött létre Korai Fejlesztő Központ néven Radamoson.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke