A népművészet szolgálatában - interjú Szűcs Jánossal, a Chicagói Szabadegyetem alapítójával - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Magyarok a diaszpórában

A népművészet szolgálatában – interjú Szűcs Jánossal, a Chicagói Szabadegyetem alapítójával

A néprajz és néptánc elméleti, gyakorlati és virtuális világába kalauzolta december elején a résztvevőit a II. Chicagói Szabadegyetem. A Vásárhelyi László-díjas néptáncossal, Szűcs Jánossal beszélgettünk arról, hogyan vezetett az útja a Hajdú-Bihar vármegyétől a magyar diaszpóra néptánccal és népzenével foglalkozó szervezeteinek érdekképviseletéig. Közösségről, egy portrén tükrében.

Szűcs János 2018 szeptemberében szállt le O’Hare repterén, mint KCSP-ösztöndíjas. János a magyarországi Hajdúböszörményből származik, különösen is izgalmas volt számára a Bocskai Rádió adásában beszélgetni, hiszen ő maga Bocskai fővárosából érkezett. Bocskai Istvánról elnevezett általános iskolába járt, amely a Bocskai téren terül el, és a tizenöt éven át a Bocskai Néptáncegyüttes vezetője volt a településen. A több mint 70 éves néptánc-csoport – János vezetése alatt – kiemelkedő sikereket ért el, többek között megszerezte a kiváló táncegyüttes minősítést. Szűcs János előbb pedagógusként diplomázott Debrecenben, majd egyetemi végzettséget szerzett néptánc szakirányon.

Az Örökös Aranysarkantyús táncosnak kedves békéscsabai barátja, Farkas Tamás néptáncpedagógus-koreográfus ajánlotta figyelmébe a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogramot. Mivel Bocskai Néptáncegyüttes addigra elért egy olyan szintre, hogy önállóan is működhessenek akár, János nem habozott sokáig: lelkesen vállalkozott a kilenc hónapos kiküldetésre, motiváltan vágott neki az ismeretlennek.

A szűk egy év jóval hosszabbra nyúlt, hiszen egy váratlan szerelmes mosoly megváltoztatta az életét: Toka Noémi volt a kedves gesztus elkövetője, akivel mára házasok, és boldogan nevelik kislányukat, Emmát. KCSP-ösztöndíjasként János elsődleges feladata az volt, hogy a körülbelül tíz-tizenegy, Chicagóban működő magyar szervezetet megismerje, és segítségéről biztosítsa őket. Két KCSP-s társával különféle tevékenységekbe belefogtak, de János fő fókusza mégis arra irányult, ami számára a leginkább testhezálló volt, a Borozda Néptáncegyüttesre. Arra lett figyelmest, hogy a kontinensen működő táborok, néptáncos fesztiválok ugyan tudnak egymásról, de nincs közöttük élő kapcsolat. Eldöntötte, hogy megreformálja a kommunikációt. Ennek lett a gyümölcse egy chicagói szakmai konferencia, amely pedagógusokat, táncosokat, koreográfusokat, zenei vezetőket egyesít és előrébb visz. János számára a szabadegyetem megfogalmazás tűnt a megfelelő megnevezésnek, ami sok esetben nem volt egyértelmű fogalom angol nyelvterületen, eleinte. Ötletéhez Id. Magyar Kálmán ötleteit kérte ki, Kanadát is bevette a közös gondolkodásba. Amikor már a tettek mezejére lépett volna, kitört a covid-járvány. A szabadegyetem víziója 2021 őszéig a fiókban lapult, ahogy nyitott a világ, úgy János benyújtotta pályázatát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, hogy forrásokat kérvényezzen az I. Chicagói Szabadegyetem életre hívására.

Amikor zöld utat kaptak, kiváló szakemberekkel karöltve valósították meg A magyar néptánc és népzene helyzete az Észak-Amerikai kontinensen címet viselő konferenciát. A tizenöt perces előadásokat nagy siker övezte, már az első alkalommal megfogalmazódott az igény a folytatásra. Az első szabadegyetem után nem állt meg az élet, létrejött egy munkacsoport – tagjai között Jánossal – akik azonnal hozzákezdtek az Észak-Amerikai Folklór Szövetség létrehozásához. A megalakulás ünnepélyes bejelentésre 2023 december végén került sor a Borozda Magyar Néptáncegyüttes által szervezett II. Chicagói Szabadegyetem megnyitóján. A non-profit szervezet feladata, hogy a néptánccal, népzenével foglalkozó szervezeteket összefogja, az információáramlást biztosítsa közöttük, pályázatokban segítse őket, szakmai mentorálást nyújtson, érdekeiket képviselje.

A konferencia tartalmát tekintve foglalkoztak a néptánc oktatási lehetőségeivel, különös tekintettel a diaszpórára, táncházat tartottak a Gyanta Zenekarral és a Borozda Magyar Néptáncegyüttessel, felszólalt a főkonzulátus nevében Kovács Tamás főkonzul úr. A szakmai előadók között volt többek között a Magyarországról érkezett Sikentánc Szilveszter népművész, Szabó János palóc táncművész, ifj. Magyar Kálmán, a Gyanta Zenekar vezetője. A kétnapos program vacsorával és egy felhőtlen hangulatú bállal végződött.

Az Észak-Amerikai Folklór Szövetség (Hungarian Folklife Association) életéről itt tudhat meg többet:  https://hungarianfolklife.org/

Forrás: Dorgay Zsófia, Bocskai Rádió

 

 

Kapcsolodó cikkek