A palócok lélekerősítő találkozója Ipolyszécsénykén - Külhoni Magyarok
általános Események Felvidék Hírek

A palócok lélekerősítő találkozója Ipolyszécsénykén

Szombaton, a főnapon igazi program kavalkáddal várták az ipolyszécsénykei Palóc Világtalálkozó látogatóit. Gasztrofesztivál, hagyományőrző csoportok fellépése, palóc népviseletek versenye, palóc lakodalmas menet mellett kézműves foglalkozások, irodalmi előadások és gyermekprogramok várták a látogatókat.

Balogh Gábor, a főszervező Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya elnöke köszöntőjében kifejtette: az eddigi világtalálkozók hagyományai alapján szervezték meg az első felvidéki helyszínen a világtalálkozót.

„A nap folyamán keressük a közös pontokat, a közös megoldási  lehetőségeket” – szögezte le a főszervezők nevében.

Kovács László, a Tar Lőrinc Baráti Kör elnöke elmondta: feleségével Berze Mariannával álmodták meg a palócok világtalálkozóját, amelyből sorozat lett. „A találkozók akkor érik el céljukat, ha a Felvidék is bekapcsolódik a helyszínek közé, így az elszakított területeken élő palóctestvéreinkkel együtt lehetünk a Felvidéken. Ez az álom a mai napon valóra vált” – hangzott el a megnyitón.

Kovács László (k.) (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Deák József, Ipolyszécsényke polgármestere megjegyezte: 330 lelkes kisközségként szervezték meg a világtalálkozót, amely a település közösségének összefogásával valósult meg.

Az esemény fővédnöke, Potápi Árpád János levélben köszöntötte a találkozó résztvevőit. Mint a levelében megfogalmazta: a palóc kultúra megtartása hozzájárul az identitás megőrzéséhez, a kulturális örökség megtartásához. A magyar kormány a nemzetpolitikán keresztül mindezt támogatja.

Deák József (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

„Éltessék és örökítsék a palóc néphagyományt, a magyar összkulturális örökséget, melynek gazdag múltja, jelene, s legfőképpen jövője kell, hogy legyen” – szólt üzenetként a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Ondrej Lunter, Besztercebánya Megyei Önkormányzata alelnöke barátként, jó szomszédként szólt a közönséghez. Ő is kiemelte a palóc identitás, a néphagyományok megtartásának a fontosságát.

Ondrej Lunter szavait Jámbor László tolmácsolta magyarra (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A világtalálkozó védnöke Pásztor Béla, Veresegyház örökös polgármestere a találkozó ünnepi, lelket erősítő jellegét emelte ki. „A találkozó az ember lelkének szól. A találkozók az embert erősítik, az együvé tartozást jelképezik” – fogalmazott Pásztor Béla.

Pásztor Béla (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Dorcs Dávid, országgyűlési képviselő a palóc közösség jellemzőit foglalta össze a beszédében. A hagyományait tekintve az egyik legerősebb népcsoport vagyunk” – szögezte le köszöntőjében.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke megköszönte a szervezők áldásos munkáját. „Kis község, egy kis csapat nagy dolgot hajtott végre Ipolyszécsénykén. Az összefogásra, az együttlétre, a gyökereink erejére és a népszokásainkra építkeztek a találkozó szervezői. Ünnep ez a felvidékieknek” – emelte ki.

Bárdos Gyula (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az ünnepélyes megnyitó után több helyszínen is elkezdődtek a világtalálkozó programjai.

A focipályán kialakított Mikszáth-színpadon a felvidéki, anyaországi, valamint vajdasági és kárpátaljai hagyományőrző csoportok léptek fel.

A kultúrház melletti Madách-színpadon irodalmi előadások, könyvbemutatók zajlottak. A Lipthay-kastélyban és a kultúrház termeiben képzőművészeti kiállításokat tekinthettek meg az ünnepélyes megnyitókat követően.

Gyerekfoglalkozás az angolparkban (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A fellépők mindannyian a palóc térségből érkeztek. A palóc tömb mellett a délvidéki és a kárpátaljai palóc községek is képviselték magukat. A hagyományőrző csoportok fellépése mellett az egyes települések népi hímzéseiket, hagyományos étkeiket is bemutatták.

Megrendezték a gasztrofesztivált is, a főzőverseny résztvevői főleg palóc étkeket készítettek. Volt palóc népviseletek szépségversenye, lovaglás és íjászkodás. Az angolparkban gyermekelőadások és foglalkozások várták a kicsiket.

Kézműves piac (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A Palóc Kistermelői Piactér kézművesei szombaton is szebbnél szebb kézműves termékeket kínáltak az érdeklődőknek.

Délután nem maradhatott el a lakodalmas menet, palóc népviseletbe öltözött menyasszonnyal az élen.

Ipolyvarbói népviseletben (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Forrás: Felvidék.ma

Kapcsolodó cikkek