A reformációnak állítottak emlékművet Bukarestben - Külhoni Magyarok
általános Erdély Események Hírek

A reformációnak állítottak emlékművet Bukarestben

Felavatták szerdán Bukarestben köztéren a reformáció emlékművét, a református egyház által kezdeményezett alkotást Ionel Stoicescu szobrászművész készítette.

A műalkotást Bukarest belvárosában, a 19. században épült és 1959-ben lebontott egykori református templom helyén állították fel. Elhelyezését a bukaresti Kálvineum egyházközség kezdeményezte 2015-ben, végül most sikerült megszerezniük az összes engedélyt és támogatást.

A nyitott Bibliát, illetve Luther Mártont és Kálvin Jánost ábrázoló domborművekkel díszített emlékmű avató ünnepségén Nicuşor Dan, Bukarest főpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, hogy ez történelmi jóvátétel, és örömét fejezte ki, hogy a fővárosban és általában Romániában, a felekezetek békében, egyetértésben élnek együtt.

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke egyebek mellett arról szólt, hogy miként alakította át a reformáció Európát, amelynek hatására Európa nemzetei szuverénebbek, műveltebbek és öntudatosabbak lettek. Hangsúlyozta, hogy a reformáció európai küldetése, a visszatérés az eredethez, a forráshoz, ma is érvényes. „Ez a protestáns küldetés ma is része Európának, és ez nem az ellentmondásról szól, és nem áll ellentétben más felekezetek küldetésével vagy európai szellemi áramlatokkal” – mondta a politikus. Hozzátette: Pál apostol nyomán a reformáció is az eredeti és hiteles, keresztény tekintélyért harcolt, amiért ma újra harcba kell szállnunk Európában.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettes méltatta a helyi református közösség kitartását, főként Zsold Béla lelkipásztor konokságát, aki eltökélte, hogy az emlékmű állni fog, és tett is ezért. Köszönetet mondott Nicuşor Dan főpolgármesternek is, aki – mint Kelemen Hunor fogalmazott – pontosan érti, hogy a sokszínűség értéke egy nagyvárosnak. Megköszönte a magyar kormány és Németh Zsolt támogatását is.

Az ünnepségen beszédet mondott még Victor Opaschi vallásügyi államtitkár, Svájc bukaresti nagykövete, az ortodox egyház képviselője, Gabriel Cazacu, aki Daniel ortodox pátriárka üzenetét tolmácsolta, valamint a református és az evangélikus egyház képviselői.

Az emlékmű avatása előtt ünnepi istentiszteletet tartottak a bukaresti Kálvineum templomban, ahol Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A püspök hangsúlyozta, hogy a mai emberek akkor követői és utódai a reformátoroknak, ha bátran szembenéznek mindazzal, ami a világban történik. Hozzátette: e robbanásig feszült világban szükség van arra, hogy az egyházak bátran kimondják a Biblia igazságait. A mai egyházak nagy kihívásának nevezte, hogy a XVI. századi történéseket és a Biblia igazságait lefordítsák a mai emberek nyelvére.

Kató Béla rámutatott: amikor háború dúl, felmerül a kérdés, hogy van-e igazságos vagy igazságtalan háború. A püspök hangsúlyozta: noha a reformátor elődök különbséget tettek igazságos és igazságtalan háború között, ma, az atomfegyverek korában nem lehet ilyen különbséget tenni, a háborúskodó felek ugyanis nem legyőzik, hanem elpusztítják egymást.

Forrás: Maszol.ro

Fotó: Kiss Gábor

Kapcsolodó cikkek