A székelyföldi Nyárádmagyaróson felavatták a magyar állami támogatással épített református parókiát - Külhoni Magyarok
általános Erdély Események Hírek

A székelyföldi Nyárádmagyaróson felavatták a magyar állami támogatással épített református parókiát

A székelyföldi Nyárádmagyaróson vasárnap hálaadó istentisztelet keretében felavatták a magyar állami támogatással épített református parókiát.

A hálaadó istentiszteleten Kató Béla püspök prédikációjában kitért arra, hogy az elmúlt évszázadokban a falusiak tudták: csak akkor tudnak értelmiségieket vonzani a szolgálatukra, hogyha az ő házaiknál, az ő lakhatási körülményeiknél szebbet és jobbat ajánlanak fel számukra. A püspök hozzátette: ezért van az, hogyha egy településen végigmegyünk, a parókia, a tanítói lak, a jegyzői lakás kitűnik az épületek közül. Úgy vélte, ma is fontos, hogy a lelkipásztor és családja jól érezze magát a parókián, ez hozzásegíti őket, hogy a településen maradjanak. Megjegyezte: Nyárádmagyaróson felismerték, hogy szükség van egy új épületre, hogy közösségi célokra szabaduljon fel egy másik.

Nyárádmagyarós, 2022. szeptember 11.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a magyar állami támogatással épített református parókia avatása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten a székelyföldi Nyárádmagyaróson 2022. szeptember 11-én.
MTI/Kiss Gábor

Soltész Miklós államtitkár beszédében az Orbán Viktor miniszterelnök által Tusványoson idézett Jean Raspail Szentek tábora című regényt ajánlotta a közélet iránt érdeklődők figyelmébe. Megemlítette, a nyugati világ ma azt éli meg, amit a francia író bámulatos látnoki képességgel 1972-ben előre látott. Úgy vélte azonban, hogy a rosszból is lehet tanulni. Közép-Európa elkerülheti a nyugat sorsát, ha megőrzi a nemzeti közösségeket.

A helyi református közösség a régi parókiát gyülekezeti otthonná alakította. Az új parókia felépítését a magyar állam 30 millió forinttal támogatta.

MTI

Kapcsolodó cikkek