Államalapítás ünnepe Sunshine Coast-on és Brisbane-ben - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Kőrösi Csoma Sándor Program Programok

Államalapítás ünnepe Sunshine Coast-on és Brisbane-ben

Januárban sosem gondoltam volna, hogy 2023. augusztus 20-án nem otthon készülök majd éppen az új tanév kezdetére a gyerekeimmel, hanem Ausztráliában ér a nyár vége. De az élet már csak ilyen, sosem tudhatod mi vár még rád az úton.

Miközben ilyen, és ehhez hasonló gondolatok futottak át az agyamon, azon gondolkodtam, hogyan is kellene élővé, valódivá, kézzelfoghatóvá tenni az ünnepet kicsik, és nagyok számára egyaránt. Igyekeztünk a hagyományokat megtartva feleleveníteni, megjeleníteni, mit is jelent magyarnak lenni a világnak ezen távoli szegletében.

Az iskolai közösség rövid gondolkodást követően a közös kenyérsütés helyett ezúttal a kifli készítésére szavazott, amit a gyerekek lelkesen gyúrtak, alakítottak, töltöttek, szigorúan betartva a szabályt, mindenki a sajátját eheti csak meg. Így a kiflik csak a nevekkel ellátott négyzetekbe kerülhettek a sütőbe, és amíg sültek, közös filmnézéssel, és énekléssel emlékeztünk meg az államalapítás ünnepéről. Mi más is jelenthette volna az iskolai nap fénypontját, mint az „István, a király” betétdalának hangos skandálása, és végül az igazi korona elkészítése? Talán a tűzijáték, na de erre még várni kell egy kicsit. Majd máskor, Tamás egyik kísérletének keretében az is megvalósulhat.

A Sunshine coast-i oviban a kisebbek rácsodálkoztak a díszes magyar koronát ábrázoló kifestőre, és lelkesen színezve szebbnél szebb alkotások készültek. A kézműves foglalkozáson a hagyományostól eltérő, de annál pompásabb koronák, és diadémok is készültek.

A foglalkozás végén elkészült az apró kis kezekből álló magyar zászló, amit büszkén mutattak meg a gyerekek a szüleiknek.

Sulik Barbara

Forrás: Korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek