Csoma Botond: a kolozsvári és a Kolozs megyei magyar emberek érdekeit csak magyar emberek tudják képviselni - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Csoma Botond: a kolozsvári és a Kolozs megyei magyar emberek érdekeit csak magyar emberek tudják képviselni

A kolozsvári és a Kolozs megyei magyarok érdekeit csak magyar emberek tudják képviselni, senki más nem fog az erdélyi magyarokról beszélni, mert mindenkinek a saját politikai közössége a fontos – hívta fel a figyelmet szerdán a júniusi romániai választások kapcsán Csoma Botond parlamenti képviselő.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezetének elnöke azután nyilatkozott, hogy Kolozsváron iktatták az RMDSZ polgármesterjelöltje, Oláh Emese jelöltségét és a kolozsvári önkormányzati képviselőjelölt-listát. Csütörtökön Csoma Botond megyei tanácselnökjelölt iratcsomóját és a Kolozs megyei képviselőjelölt-listát iktatja a szövetség. A megyei elnök úgy értékelt: a június 9-i nagyon fontos választás az erdélyi magyarok számára, már csak amiatt is, mivel egy napon lesznek az önkormányzati és az európai parlamenti választások.

Hangsúlyozta: az RMDSZ a mérleg nyelve szeretne lenni a helyhatósági választások után a kolozsvári és a Kolozs megyei önkormányzatban. Fontos, hogy a szövetség minél több önkormányzati képviselőt juttasson be a megyei és városi önkormányzatba, hogy ne lehessen megkerülni, nélküle ne lehessen többséget alkotni. Ezáltal ugyanis a szövetségnek jó esélye van arra, hogy megtartsa a megyei alelnöki és kolozsvári alpolgármesteri tisztséget. „Az etnopolitikai alapvetés az önkormányzati választások esetében is megállja a helyét” – húzta alá Csoma Botond. Hozzátette: ezért fontos, hogy minél több magyar képviselő legyen június 9-e után, akik az önkormányzatokban és az Európai Unióban is jobban tudják majd befolyásolni a döntéseket.

Arról is szólt, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) országszerte veszélyt jelent, de közvélemény-kutatások szerint a szélsőséges retorika sem Kolozsváron, sem a megyében nem hozott nagy támogatottságot számukra. „De számítok arra, hogy a kampányban itt is támadások célpontja leszünk mi, erdélyi magyarok (.). Kolozsváron jelöltjük van a polgármesteri székre, Kolozs megyében a megyei tanácselnöki tisztségre, biztos vagyok benne, hogy meg fogják próbálni rossz értelemben etnicizálni a kampányt” – mondta.

Az MTI kérdésére hozzátette: egy kisebb réteg napjainkban is vevő erre a diskurzusra. „Sajnos, a társadalomban van még egy réteg, amelyet ezzel a szélsőséges, magyarellenes, antiszemita diskurzussal meg lehet szólítani” – mondta. Az RMDSZ-nek Kolozs megyében 14 polgármesterjelöltje van, és 45 községben állított önkormányzati képviselőjelölt-listát – mondta a megyei elnök. Olyan településeken is indítanak jelölteket, ahol rég nem voltak – Bánffyhunyadon, Bonchidán, Magyargorbón -, ugyanakkor a jelenlegi elöljáróit is megőrizné a szövetség.

Oláh Emese kolozsvári polgármesterjelölt úgy nyilatkozott: az RMDSZ erős csapattal szeretne jelen lenni a következő önkormányzati ciklusban a döntéshozatalban. „Egy erős csapattal indulunk neki a választásoknak, megvan a kellő lendület, megvan a kellő tapasztalat, amellyel a magyarok érdekeit méltóképpen tudjuk képviselni” – fogalmazott a kolozsvári polgármesterjelölt. Kolozs megyének a legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint 679 ezer lakója van, ebből 78 ezer vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Kolozsvárt a hivatalos adatok szerint 286 ezren lakják, ebből mintegy 33 ezren magyar nemzetiségűek. Az eredményt torzítja, hogy a városban mintegy 50 ezer lakos nem vallott etnikai-vallási hovatartozásáról.

MTI

Kapcsolodó cikkek