Fidesz: óriási eredmények az elmúlt 13 év nemzetpolitikájában - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Fidesz: óriási eredmények az elmúlt 13 év nemzetpolitikájában

Pánczél Károly (Fidesz) azt mondta, a kormány az elmúlt 13 év során óriási eredményeket ért el nemzetegyesítésben. Elmondta: az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetését követően mára 1 millió 150 ezer külhoni magyar tett esküt, és a legutóbbi választáson már 318 ezer külhoni magyar élt a választójogával.

Az elmúlt években létrejött a nemzetpolitikai intézményrendszer, így például elindult a Határtalanul program, amelynek keretében már több mint 500 ezer anyagországi diák jutott el iskolai kiránduláson határon túli területekre. Kiemelte a határon túli területek oktatási-nevelési és gazdasági támogatásait is. A kormány nemzetpolitikájának eredménye, hogy a „100 év magány véget ért”, nincsenek egyedül az elszakított országrészek magyarjai és az anyaország sem – fogalmazott.

Hangsúlyozta: sem a járvány, sem az ukrajnai háború nem törte meg a magyar kormány külhoni magyarok iránti elkötelezettségét. Jelezte: most kiemelt figyelem irányul a kárpátaljai magyarságra.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy összegzett: az elmúlt 13 évben sikerült elérni, hogy a magyarság –  határon innen és túl – együtt tervezi jövőjét. A kettős állampolgárságról szóló törvény 2010-es elfogadását felemelő pillanatnak nevezte, amely véget vetett a 2002 és a 2010 közötti „nemzetáruló nemzetpolitikának”.

MTI

Kapcsolodó cikkek