Helyettes államtitkár: kiemelt cél a külhoni magyar felsőoktatás fejlesztése - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Helyettes államtitkár: kiemelt cél a külhoni magyar felsőoktatás fejlesztése

A kormány stratégiai célja a külhoni magyar felsőoktatás fejlesztése, versenyképessé tétele, a magyar nemzet megerősítése és a külhoni magyarság kiemelt támogatása – hangoztatta Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten.

A helyettes államtitkár a Tudományos Alkotás pályázat címmel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által rendezett tudományos konferencián beszélt a külhoni felsőoktatási stratégiáról is, amelynek kiemelt pontja, hogy a magyarság körében a felsőfokú szakirányú végzettséget szerzők aránya haladja meg az adott ország többségi nemzetének részarányát, illetve, hogy a külhoni magyar fiatalok jelentős része magyar identitású intézményekben tanuljon.

Célként fogalmazta meg továbbá, hogy a felsőoktatási intézmények váljanak a külhoni magyarság kulturális, gazdasági életének szervező központjaivá, a magyar egyetemek kutatási-innovációs kapacitása, teljesítménye erősítse a magyar közösség szervezeti és gazdasági érdekeit. A magyar oktatóknak, kutatóknak biztosítson versenyképes életpályát a felsőoktatási külhoni rendszere, amelynek szerepet kell vállalnia a felnőttképzésből is – húzta alá Varga Bajusz Veronika.

Hangsúlyozta: a külhoni fiatal generációk számára minden lehetőséget meg kell teremteni a szülőföldön való tanulásra és munkavállalásra, hogy gazdaságilag és szellemileg is gyarapítsák régiójukat. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke arról beszélt, az intézet egyik legfontosabb feladata, hogy generálja, koordinálja és nyomon kövesse a Kárpát-medencei nemzetstratégiai kutatásokat. Ennek jegyében hirdették meg a Tudományos Alkotás pályázatot, amelyben aktív kutatóknak adtak lehetőséget, hogy egy-egy általuk választott témát járjanak körül.

Kilenc pályamunka jutott be az utolsó bírálati körbe, közülük választották ki a három legjobbat, amelyek publikálását is tervezik – közölte. Hangsúlyozta: a nyertes kutatási tervek teljes mértékben egybeesnek az intézet küldetésével. A kutatóintézet elnöke jelezte: a pályázatot idén is meghirdetik.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.