Hivatalosan is megszületett a megállapodás - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország Muravidék

Hivatalosan is megszületett a megállapodás

Robert Golob kormányfő, valamint a magyar és az olasz nemzeti közösség országgyűlési képviselői, Horváth Ferenc és Felice Žiža május 25-én megállapodás aláírásával hitelesítették az együttműködést a kormány és a két őshonos nemzeti közösség között.

A nemzeti közösségek gazdagítanak bennünket – emelte ki az elnöki palotában szervezett eseményen Robert Golob kormányfő múlt hét csütörtökön, a kormány és a két őshonos nemzeti közösség együttműködési megállapodásának aláírásakor. A kormányfő kifejtette, a jelenlegi koalíció és a kormány is tudatában van a két őshonos nemzeti közösséggel való együttműködés fontosságának. „Nem siettük el a megállapodás aláírását, mivel ezt nem indokolták és jelenleg sem indokolják napi politikai okok, de mégis világossá szeretnénk tenni, hogy hosszú távon támogatjuk a nemzeti közösségeket” – mondta a kormányfő.

A megállapodás stabil kerettel, konkrét oktatási, gazdasági, kulturális és nyelvhasználati pontokkal biztosítja az olasz és a magyar nemzeti közösség további fejlődését – hangsúlyozta Golob, majd kifejtette, a megállapodás aláírásáig is konkrétan és jól együttműködött a kormány számos területen a két nemzeti közösséggel, ez pedig példaértékű lehet a szomszédos országok számára is.

Forrás: Népújság

Kapcsolodó cikkek