Kalmár Ferenc: a kisebbségi jogok eléréséhez proaktív viselkedésre van szükség - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Kalmár Ferenc: a kisebbségi jogok eléréséhez proaktív viselkedésre van szükség

A kisebbségi jogok eléréséhez proaktív viselkedésre van szükség, a fiataloknak bátraknak kell lenniük, nem szabad azzal törődniük, hogy mit mondanak nekik a többségi társadalomból – hangoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja kedden Budapesten.

Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett. Ezek közül az egyéni és a kollektív identitás egyaránt fontos – tette hozzá. Ha nemzeti kisebbségvédelemről beszélünk, akkor az identitásvédelemről kell beszélni – hangsúlyozta.

Budapest, 2024. június 18.
Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelõs miniszteri különmegbízottja beszédet mond az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételérõl szóló konferencián
MTI/Hegedüs Róbert

A kollektív jogokról szólva Kalmár Ferenc kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a kormányok a kisebbségek integrálódását szorgalmazzák a többségi társadalomba, ám a miniszteri különmegbízott egyértelművé tette, hogy ez az integrálódás kollektív kisebbségi jogok nélkül az asszimilációval egyenlő, és a kormányok jelentős része sajnos erre törekszik. A nemzeti identitás nem feltétlenül kell, hogy kövesse az állampolgárságot – mondta, és ezt a Kárpátalján élő emberek példájával támasztotta alá, akik – fogalmazott – egy szűk évszázadon keresztül öt különböző állampolgárságot kaptak, miközben nyilvánvaló, hogy ötször nem vált egy ember identitást.

Ezt azt alaptételt, amit mindig figyelembe kellene venni, Kalmár Ferenc vélekedése szerint egyes kormányok meglehetősen nehezen értik meg. A miniszteri különmegbízott hangsúlyozta a keddi szimpóziumnak a résztvevők identitása erősítésében játszott komoly szerepét, valamint hogy tapasztalataikat is kicserélhették. Külön kiemelte a jó európai gyakorlatokat bemutató előadásokat, ezzel kapcsolatban a dél-tiroli résztvevő, egy grazi professzor felszólalását nevezte különösen fontosnak. Isten éltesse a 75 éves Európa Tanácsot és a jövőre 30. születésnapját ünneplő budapesti Európai Ifjúsági Központot! – utalt a konferencia helyszínére záróbeszédében Kalmár Ferenc.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80