Kardiológiai központot avattak Csíkszeredában - Külhoni Magyarok
általános Erdély Események Hírek Magyarország

Kardiológiai központot avattak Csíkszeredában

Szívinfarktusos betegek ellátására, sztentelésre, különböző pitvarfibrillációkban szükséges beavatkozások elvégzésére nyílik lehetőség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház csütörtökön átadott intervencionális kardiológiai központjában.

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban kialakított európai színvonalú kardiológiai központot, amelynek létrejöttében és felszerelésében nagy szerepet játszott az RMDSZ és a magyar kormány is. Az intervencionális kardiológiai központ többek között a szívinfarktuson átesett betegek, a beültetésre vagy átültetésre várók számára nyújt majd minőségi, korszerű szolgáltatást. Az intervencionális kardiológiai központ és a közelmúltban kialakított helikopter-leszállópálya együttesen járul majd hozzá ahhoz, hogy a betegeket helyben is kezelni tudják, ne kelljen elszállítani őket Marosvásárhelyre vagy Brassóba – hangzott el a csütörtöki átadón. Az eseményen részt vett és felszólalt Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Petres Sándor, Hargita megye prefektusa, László Attila RMDSZ-es szenátor, Tomcsányi János, a Budai Irgalmasrendi Kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, Tóth László Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Benedek Theodora, a marosvásárhelyi Intervenciós Kardiológiai Klinika vezetője és Micu Sorin brassói főorvos.

Németh Zsolt csütörtökön a kórházi átadó mellett ellátogatott az FK Csíkszereda labdarúgócsapatához, valamint részt vett a hargitai megyeszékhelyen megrendezett Regionális Turisztikai Konferencia megnyitóján is. Ezen kívül Hargita megye és Csíkszereda vezetőségével is alkalma nyílt megbeszélésekre a nap folyamán. A politikus a kórházi részleg avatóján úgy fogalmazott, hogy a megvalósítás hasonló „győzelmet” jelent, mint a Sapientia EMTE elindítása 2001-ben. A külügyi bizottság elnöke kiemelte, hogy a kardiológiai központot magyar, székely és román összefogással sikerült megvalósítani, létrejöttét a magyar kormány közel 12 millió lejjel támogatta, illetve hároméves működési költségét is biztosítja.

Nagy lépés a kórház életében

„A felavatott intervencionális kardiológiai központ több száz székelyföldi ember életét fogja megmenteni” – fogalmazott a fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. Hozzáfűzte: a központ elkészülése újabb nagy lépést jelent a megyei kórház életében, a székelyföldi emberek érdekében. Mint kihangsúlyozta, Csíkszereda az a második székelyföldi település, ahol létrejött intervencionális kardiológiai központ. „Ez azt jelenti, hogy 100 km-es körzetből nem kell elutazni Marosvásárhelyre például, az itteni központ november közepe után megkezdi működését, a tervek szerint november végéig megtörténik az első érfestés” – osztotta meg Borboly Csaba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kiváló együttműködésnek köszönhetően tudták felavatni a kardiológia központot. „A kórház és Hargita Megye Tanácsa megteremtette a feltételeket, Magyarország Kormánya teljes mértékben támogatta anyagilag és szakmailag, közvetítő szerepet vállalt az RMDSZ, kivitelező volt a Mens Sana Alapítvány” – emelte ki.

Életmentő együttműködés

„Csíkszereda számára a Megyei Sürgősségi Kórház kiemelt fontosságú. Szükségünk van egy jól felszerelt intézményre, jó szakemberekkel, ahova mind a városlakók, mind a térségbeliek bizalommal fordulnak, nem érzik szükségét annak, hogy máshol kezeltessék magukat, sőt esetleg más régiókból is ide jönnek egészségügyi gondjaik orvoslásának céljából” – fogalmazta meg Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A városvezető kiemelte: a Kardiológiai Intervenciós Központ megnyitása mérföldkő Csíkszereda életében, hiszen ezután helyben tudnak elvégezni olyan életmentő beavatkozásokat, amelyekért eddig a betegeket Marosvásárhelyre vagy Brassóba kellett szállítani. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a krízishelyzetek szakszerű megoldása végett, az újonnan megnyíló központ együttműködjön a brassói és marosvásárhelyi központokkal – tette hozzá..

„A Központ megvalósítása csapatmunka eredménye, hozzátette a magáét a Magyar Kormány, a Mens Sana Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, személyesen Borboly Csaba elnök úr, valamint az RMDSZcsapata. Gratulálok mindenkinek, jó munkát kívánok az itt dolgozóknak! Csíkszereda Városháza a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközével támogatni fogja a kórház tevékenységét!” – fogalmazott Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A központban Dr. Pintér József kardiológus főorvos indítja be a munkálatokat, aki számára Borboly Csaba szolgálati lakás kulcsot adott át a megnyitón.

Forrás: maszol.ro

Fotó: Csíkszeredai Városháza

Kapcsolodó cikkek