Kétszáz iskolatáska érkezett a Galántai járásba a Rákóczi Szövetségtől - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek Magyarország

Kétszáz iskolatáska érkezett a Galántai járásba a Rákóczi Szövetségtől

Megérkeztek a Galántai járásba a Rákóczi Szövetség által ajándékozott iskolatáskák. A táskákat egy, a Rákóczi Szövetség és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által írt levél kíséretében adják át a határon túli magyar iskolába íratott elsősöknek. Az iskolatáskák azt szimbolizálják, hogy Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért.

Április elején kétszáz iskolatáska érkezett a Galánta és Vidéke polgári társulás galántai irodájába, a Pázmány Péter székházba. Horváth Judit vezényletével ez az a szervezet, amely a Rákóczi Szövetséggel karöltve koordinálja a mátyusföldi régióban az iskolatáskák kiosztását. Jutka elárulja, azért is jó, hogy hozzájuk futnak be először a környéken az iskolatáskák, mert évek óta ők számítanak pótló- és cserebere központnak szükség esetén.

Jutka megmutatja azt a két iskolatáskát, amely szerinte az idén a legkedveltebb lesz a gyermekek körében. A kislányok egy szép rózsaszín, pónis iskolatáskát, míg a kisfiúk egy zöld, focis táskát kaphatnak. A táska belsejében a Rákóczi Szövetség rövid üzenete található, valamint újdonságnak számít, hogy a táskákon egy magyar trikolór színű kis szalag pompázik. Minden iskola maga dönti el, mikor ajándékozza oda az iskolatáskát az elsősöknek.

Jutka szerint az a legbeváltabb módszer, amikor a gyerekek a beíratáskor kiválasztják a saját táskájukat, amelyek aztán az igazgatói irodában pihenve várnak kis gazdájukra a szeptemberi iskolakezdésig. A táskákat a magyar iskolákba beíratott elsősök kapják meg, egy levél kíséretében. Ebben Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöni meg a szülőknek a felelős döntést, amelyet gyermekük és közösségük jövője érdekében hoztak. Kiemelik azt a jó hírt is, hogy

Magyarország részéről az oktatási – nevelési támogatás összege a 2023/2024-es tanévtől 100 ezer forintra emelkedik. A magyar állam 2003 óta a Szülőföldön magyarul program keretén belül mond köszönetet azon családoknak, akik a külhoni régiókban a magyar nyelvű oktatást választják.

Forrás: Ma7.sk

Kapcsolodó cikkek