Kiváló magyar részeredménnyel zárult a népszámlálás első szakasza, kezdődik a második félidő - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Kiváló magyar részeredménnyel zárult a népszámlálás első szakasza, kezdődik a második félidő

„Mintegy 700 ezer magyar töltötte ki sikeresen az online népszámlálási kérdőívet május 27-ig, és ezzel minden előzetes becslést és várakozást meghaladt a népszámlálás első szakaszában a magyar részvétel. Köszönet érte!” – értékeli a cenzus részeredményeit a Népszámlálás.ro.

A romániai magyarok összeírását elősegítő tájékoztató és támogató kampány portáljának keddi közleménye szerint az országos szinten beküldött kérdőívek száma csaknem 11 millió, ami 58%-os becsült részvételi arányt jelent. Az egyedi, az Országos Statisztikai Intézet által elfogadott és érvényesített személyi kérdőívek száma azonban 8,9 millió, a becsült lakosság 46,8%-a. A fennmaradt 2,1 millió kérdőív az érvénytelenített, hiányosan vagy többszörösen beküldött űrlapokra, avagy az üres lakásokra vonatkozik. A becsült magyar részvétel jóval az országos átlag feletti, 67%-os.

A megyék magyarságaránya szerint mintegy 800 ezer „magyar kérdőív” érkezhetett be a statisztikai intézet rendszerébe, ebből 340 ezret egyénileg, otthonról, további 460 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak. Barna Gergő szociológus, a cenzus magyar tájékoztató és támogató kampányának koordinátora szerint mintegy 700 ezer romániai magyarnak sikerült érvényesen kitöltenie a népszámlálási kérdőívet az első szakaszban. A hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye nagyon jól teljesített az országos rangsorban: Hargita 73%, Kovászna 71%-os részvételi aránnyal a második, illetve harmadik helyen zárták az első fázist. Bihar a negyedik, Kolozs az ötödik, Maros megye a hatodik helyen végzett, mindhárman 65%-ot meghaladó részvételi aránnyal. Szilágy a tizenkettedik, Szatmár pedig a tizenharmadik helyezéssel fejezték be az első szakaszt, mindkettő 60% feletti részvétellel – olvasható a Népszámlálás.ro portál közleményében. Az erdélyi nagyvárosok lakossága körében is népszerűnek bizonyult az online válaszadás lehetősége: Sepsiszentgyörgyön 81%, Csíkszeredában 77%, Aradon 75%, Marosvásárhelyen 74%, Brassóban 72%, Nagyváradon 71%, Szatmárnémetiben 70%, Zilahon 68%, Kolozsváron 67%, Nagybányán 62%, Temesváron 61%-ra becsülhető a részvétel. Hálásak vagyunk az erdélyi magyarok részvételéért és kitartásáért, hiszen ahogy az adatok is mutatják, sikerült az országos átlagon felüli eredményt elérni”  – hangsúlyozta a kampánykoordinátor. Hozzátette, a népszámlálás ezzel még nem fejeződött be, kezdődik a második félidő. Akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével, vagy érvénytelen kérdőívet küldtek be, azokat júniusban számlálóbiztos fogja megkeresni otthonukban.

Forrás: Kronikaonline.ro

Fotó: Nepszamlalas.ro

 

Kapcsolodó cikkek