Magyar János Lendva Község régi-új polgármestere - Külhoni Magyarok
általános Hírek Muravidék

Magyar János Lendva Község régi-új polgármestere

Nemzetiségileg vegyesen lakott muravidéki községek között csak Lendván került sor a polgármester-választás második körére. A december 4-i második körben Lendva Községben a szavazópolgárok 40,56 százaléka élt választási jogával. A leadott szavazatok alapján 55,21 százalékkal Magyar János (SDS), az SDS és az NSi pártok közös jelöltje lesz Lendva Község polgármestere, míg ellenjelöltje, Koncut Ivan az SD jelöltjeként 44,79 százalék kapott.

Mint ismeretes, Lendván az első fordulóban a három jelölt közül – Magyar János, Koncut Ivan, Oletič Peter – egyik sem kapta meg a szavazatok több mint felét. A második körbe Magyar János és Koncut Ivan jutott. A második körben a részvételi arány 40,56 százalékos volt (az első körben 46,12 százalék), ami 3.561 polgárt jelent. 22 szavazat volt érvénytelen.  A még nem hivatalos adatok szerint Magyar János polgármesterjelöltre 1.954 polgár adta le voksát, ami a szavazatok 55,21 százalékát jelenti. Koncut Ivan 1.585 szavazatot kapott, ami 44,79 százalékot tesz ki. A két jelölt között 369 szavazatnyi különbség alakult ki.

A szavazóhelyeken leadott szavazatok alapján Magyar János nyerni tudott Pincén (57–15 szavazat ellenében), Völgyifaluban (94–32), Csentében (191–94), a petesházi I. körzetben (77–70), Hosszúfaluhegyen (46–43), Hosszúfaluban (120–76), a II. lendvai körzetben (131–129), Kámaházán (32–7), Radamosban (66–9), Felsőlakosban (87–60), Alsólakosban (82–23), Gyertyánosban (114–87), Kapcán (138–33), Kótban (44–18), Hotizán (145–95) is.

Koncut Ivan aratott győzelmet Pincemajorban (25–18), a petesházi II. körzetben (32–15), Hármasmalomban (63–49), Lendvahegyen (108–69), az I. lendvai körzetben (158–100), a II. lendvai körzetben (183–128), Hídvégen (71–54), Göntérházán (36–24), illetve az időelőtti szavazáson is (118–73).

Magyar János újbóli polgármesteri funkciójával visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát, melyet a tavaszi parlamenti választásokon nyert az SDS színeiben. Változás történik majd a Lendvai Községi Tanácsban is, a SDS ötfős tanácstagsági listájáról ugyanis kikerült Magyar János, a helyére pedig Bánutai Éva Mária jut a tanácsba.

A teljes, de még nem hivatalos helyhatósági választási eredmények tükrében kértük nyilatkozatra Lendva Község új polgármesterét, Magyar Jánost és a második helyen végző Koncut Ivan polgármesterjelöltet.

Magyar János polgármester:

– Köszönet azoknak, akik eljöttek szavazni, s nekem adtak bizalmat. A támogatásuk motivációt ad és bizonyította, hogy a község vezetéséhez jó utat választottam, elfogadható programot készítettem.  Minden Lendva községi polgár polgármestere szeretnék lenni, azon polgároké is, akik nem rám szavaztak, illetve azon választópolgároké is, akik sajnos nem éltek választópolgári jogukkal. Első lépésként mindenképpen a költségvetés elfogadását tartom a legsürgősebbnek, ha lehetséges, akkor még az idei évben első olvasatban el szeretném fogadtatni a községi tanáccsal. Természetesen a már folyó projektek befejezése következik, ilyenek például az egészségház, az óvodák beruházásai, a gyertyánosi tornaterem… Remélem, sikerül felgyorsítanunk a közbeszerzési eljárásokat. Ezután és közben is belekezdünk új projektekbe is, az elmúlt hetekben ugyanis felmértük a csapatommal az igényeket, így kerékpárutak, utak vízelvezetésének rendezése, az egyházi tulajdonban lévő faluotthonok ügyének rendezése, az idősebb polgárok otthonának bővítése, új nappali központjának kiépítése lesz a feladat elsősorban.

Koncut Ivan polgármesterjelölt:

– Köszönet a választópolgároknak, akik rám szavaztak, gratulálok Magyar úrnak, a 2. forduló győztesének és sok sikert kívánok neki a négyéves polgármesteri mandátumban. Személyesen nem érzem magam nagy vesztesnek, a polgárok egyszerűen így döntöttek, és ezt tiszteletben kell tartani. Felkészültem arra, hogy polgármester legyek, de a választási eredményt semmiféle személyes katasztrófaként nem élem meg. Továbbra is dolgozni fogok az SD kötelékeiben, de személyesen már nem szándékozom politikával foglalkozni.

Forrás: Nepujsag.net

 

Kapcsolodó cikkek