Magyar nyelven is kötelező feliratozni a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Magyar nyelven is kötelező feliratozni a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat

Ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek a magyar közösséghez kötődnek valamilyen formában. Kihirdette az államelnök az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítást, amely értelmében a kisebbségek nyelvén is feliratozni kell ezeket az alkotásokat.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kifejtette: „ez egy speciális törvény, így nem csak azokon a településeken lesz kötelező az előírás, ahol 20 százalék felett élnek magyarok, hanem minden településen, ahol a magyar kissebbséghez kötődő alkotást, emléktáblát helyeznek köz- vagy magántérre.”

A törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy nagy részben decentralizálja az ilyen jellegű alkotások kihelyezésére vonatkozó procedúrát, a bukaresti jóváhagyást a Kulturális Minisztérium megyei intézményei vagy a Köztéri Műemlékek Országos Bizottságának zonális bizottságainak jóváhagyásával lehet ezentúl megtenni.

Szabó Ödön rámutatott arra is, hogy a tervek szerint egy olyan internetes felület elkészítése is része a törvénynek, amelyen minden köztéri alkotás megtalálható, valamint a feliratozások úgynevezett QR-kódokat tartalmaznának, amelyek további információkat nyújtanának az érdeklődőknek.

Mint arról beszámoltunk, márciusban döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely a kültéri emlékhelyek védelmét szolgálja. Szabó Ödön akkor úgy nyilatkozott: „a törvénymódosítás kidolgozásakor két fő szempontot vettünk figyelembe: csökkenteni a bürokráciát a köztéri alkotások engedélyeztetését illetően és biztosítani a magyar feliratozásukat minden településen, ahol ezek a magyar közösségünkhöz kötődnek”.

Forrás: maszol.ro

Borítókép: rmdsz.ro

 

Kapcsolodó cikkek