Magyarország Szlovákia számára nem veszélyforrás, hanem stratégiai partner és szövetséges - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Magyarország Szlovákia számára nem veszélyforrás, hanem stratégiai partner és szövetséges

Hétfő délután a Szövetség pozsonyi székházában találkozó zajlott le a párt és a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának küldöttsége között. A találkozó után Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A találkozó előzménye, hogy a magyar delegáció hétfőn részt vett a pozsonyi várban megrendezett Visegrádi Négyek külügyi bizottságainak találkozóján.

A Szövetség párttal való találkozó egyik, de nem egyetlen témája a V4-es tárgyalásról való eszmecsere volt. Ahogy azt Németh Zsolt elmondta, tágabb kontextusban is megbeszélésre kerültek azok a kérdések, amelyek a szlovák-magyar kapcsolatokat, az Európai Uniót és természetesen az orosz-ukrán háborút is érintik.

Nem titkolta, hogy a szlovák-magyar egymás mellett élésbe és együttműködésbe zavart hoztak a mostani szlovák külügyminiszter Magyarországot kifejezetten provokatív hangnemben, negatívan minősítő szavai, amelyet ő nem tudott mással magyarázni, mint Rastislav Káčer mentális képességeinek változásával.

Abban Mózes és Németh is egyetértettek, hogy Magyarország semmiképpen sem tekinthető veszélyforrásnak, hanem éppen hogy stratégiai partnernek és szövetségesnek. A magyar bizottsági elnök külön kitért Marián Kéry, és pártja a Smer-SD álláspontjára. A pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnöke beszámolt Némethnek pártja azon álláspontjáról, hogy esetleges hatalomra jutásuk esetén kezdeményezni fogják a szlovákiai fegyverszállítmányok leállítását Ukrajna számára.

Németh megjegyezte, a Smer bizonyos kérdésekben közelebb áll Magyarország álláspontjához, mint a jelenlegi kormány, annak ellenére is, hogy egy baloldali pártról van szó.

Figyelmeztetett viszont, hogy nem szabad szem elől téveszteni, vagy elfeledni azokat a problémákat, amelyek az első Robert Fico-kormányt jellemezték kisebbségi és magyar ügyekben.  Megemlítette a dunaszerdahelyi szurkolóverést és Malina Hedvig ügyét. Hozzátette, a második Fico-kormányzat viszont már a kölcsönös egyeztetéshez való visszatérést jelentette.

A téma lezárásaként konstatálta, hogy mindezektől függetlenül elsősorban a szlovákiai választók – s azon belül a szlovákiai magyar választók is – fogják eldönteni, kit, kiket látnának legszívesebben a kormányban. Magyarország ezt mindig tiszteletben fogja tartani.

A sajtótájékoztató további részében szóba került még az uniós fejlesztések várható kedvező hatása Szlovákiára és azon belül Szlovákia déli részére is. Németh Zsolt külön kitért Koncsol László pár nappal ezelőtti halálára, elmondva, hogy a szlovákiai magyarság egy tartóoszlopa dőlt ki ezzel, s megemlékezett Duray Miklósról is, akivel legutóbbi pozsonyi tárgyalásakor még találkozott.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Léces Zoltán

Kapcsolodó cikkek