Maradt az RMDSZ álláspontja: a koalíciós ülésen is fenntartották az Orbán-beszéddel kapcsolatos nyilatkozatot - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Maradt az RMDSZ álláspontja: a koalíciós ülésen is fenntartották az Orbán-beszéddel kapcsolatos nyilatkozatot

Nem módosított az értesülések szerint az RMDSZ a rasszistának bélyegzett tusványosi Orbán-beszéddel kapcsolatos álláspontján, vagyis nem hajlandó magyarázkodni és elhatárolódni a magyar kormánytól. Hiába pedzegetik egyes PNL-es politikusok a koalícióból való kiszorítását.

Nem módosította az Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyesek által rasszistának beállítani próbált tusványosi nyilatkozatával kapcsolatos álláspontját Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke bukaresti sajtóértesülések szerint. Kelemen szabadságról való hazatérését követően először ültek össze kedden délután a hárompárti bukaresti kormánykoalíció vezetői, és az ülésen az energiahordozók árának szabályozása mellett az Orbán-nyilatkozathoz való RMDSZ-es viszonyulás is szóba került.

A Digi 24 hírtelevízió az estébe nyúló ülés kapcsán koalíciós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Kelemen Hunor fenntartja a téma kapcsán korábban tett nyilatkozatát, és nincs módja beavatkozni abba, mit nyilatkozik Orbán Viktor. Miközben egyes liberális párti politikusok az RMDSZ kormányból való kilépését követelik az Orbán-beszéd miatt kreált botrány kapcsán, a G4Media portál értesülése szerint a másik koalíciós partner Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői nem szeretnék, ha a magyar szervezet kikerülne a koalícióból. Ez többek között a PSD és az RMDSZ vezetői közötti jó kapcsolatnak tudható be.

Mint arról beszámoltunk, az ügy kapcsán először Klaus Iohannis államfő szólította fel az RMDSZ-t, hogy „tisztázza” az Orbán-beszéddel kapcsolatos álláspontját, mivel az állítólagosan rasszista beszédet az RMDSZ jelen levő politikusai megtapsolták. Ehhez csatlakozott Nicolae Ciucă miniszterelnök is. Kelemen ennek kapcsán már akkor leszögezte: nincs mit megmagyarázni azon, ha valaki megtapsol egy beszédet, Orbán Viktor pedig nem rasszista, kijelentéseit kiragadták a kon­textusukból. Azóta is ez az RMDSZ hivatalos álláspontja, amitől nem térnek el. Az értesülések szerint a koalíciós egyeztetésen szóba került az is, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke, Adrian Cozma felrúgta az RMDSZ-szel kötött koalíciót a megyében és Szatmárnémetiben, és visszahívta a megye és a megyeszékhely vezetésébe delegált liberális alelnököket, de érdemi következtetést nem vontak le a témában.

Egyébként a Szatmár Megyei Tanács keddi rendkívüli ülésén felmentették tisztségéből a testület két nemzeti liberális párti alelnökét, Ioan Rust és Cristian Valer Beşeni-t. Helyüket a szociáldemokrata párti Lenuţa Cornea és Oliviu Buzgău vette át. A megyei tanács közleménye értelmében a 33 megyei tanácsos közül 23-an szavazták meg a két alelnök menesztését és az új alelnökök kinevezését.

Forrás: Krónika Online

Kapcsolodó cikkek