Milyen nemzetpolitikai programok várhatók? - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Milyen nemzetpolitikai programok várhatók?

A nemzetpolitikai programokkal kapcsolatban is hangzott el kérdés hétfőn az Országgyűlésben.

Pánczél Károly (Fidesz) arra volt kíváncsi, mire lehet számítani az együttműködő nemzet évében, meddig és milyen feltételekkel lehet a pályázatokat benyújtani. Felidézte, hogy tavaly novemberben a Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT) döntöttek arról, hogy az idei az együttműködő nemzet éve lesz. A tematikus évek a gyakorlatban egy-egy konkrét területre fókuszálnak, az idei éven jóval átfogóbb elképzelést nyomatékosítanak – értékelt. Kitért az évek óta kihirdetett pályázati programokra, amelyek lassan önálló életet élnek, kihirdetésükre már számítanak.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jelezte: jövő héten jár le az Együttműködő nemzet program pályázati határideje. Ez érinti a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar szervezeteit egyaránt, írja az MTI.

Várják a jelentkezéseket, mert bár ezek kisebb összegű támogatások, de sokszor olyan szervezetek tudnak pályázni, amelyeknek semmilyen más lehetőségük nincs. Kitért a testvérvárosi településeket érintő programra, jelezve, 1200 település tartja folyamatosan a kapcsolatot a Kárpát-medencében. Kiszámítható, folyamatos programsorozatról van szó, és új felhívásokat is készülnek közzétenni – mondta. Hangsúlyozta: a határon túli magyarság a továbbiakban is számíthat a kormányra.

MTI

Kapcsolodó cikkek