Potápi Árpád János: az egyházi közösségeknek köszönhetően teremthető meg a jövő - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Magyarország

Potápi Árpád János: az egyházi közösségeknek köszönhetően teremthető meg a jövő

Az egyházi közösségeknek, az egyházaknak köszönhető, hogy „meg tudtuk tartani magyar nyelvünket, hagyományainkat, identitásunkat”, és nekik köszönhetően teremthető meg a jövő – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Dombóváron.

Potápi Árpád János a helyi evangélikus templom külső felújítása alkalmából rendezett hálaadó istentisztelet után úgy fogalmazott: „nincsen nemzet erős közösségek nélkül”, és az erős közösségek alkotják a gyülekezeteket, egyházközösségeket is. Az államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a templomok felújításával egyúttal „megerősítjük a keresztény közösségeinket is és önmagunkat is”, hiszen közösségek nélkül nincsen jövő.

Jó látni – mondta -, hogy e szemléletnek megfelelően a magyar kormánynak és az egyházközösségeknek köszönhetően megújultak a templomok Magyarországon és a Kárpát-medencében. Közölte: az elmúlt időszakban háromezer templomot és egyházi közösségi teret újítottak fel és csaknem kétszáz új templomot szentelhettek fel Magyarországon, Kárpátalján, Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken.

Ezek olyan számok – tette hozzá -, amelyekre „méltán lehetünk büszkék, hiszen mi magunk adtuk ehhez a munkát, közösen alakítottuk ki a célokat és közösen tudtuk megteremteni a lehetőségeket”. A magyar templomfelújítási programnak is köszönhetően csaknem 26 milliárd forintból újultak meg templomok a magyarok lakta vidékeken – emelte ki.

Elválaszthatatlanok a templomok és az iskolák egymástól, hiszen az egyházak végezték az oktatást az elmúlt évszázadokban, és a 21. században is meghatározó szereplői az oktatás-nevelésnek – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A vasárnapi hálaadó istentiszteleten Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A Dombóvári Evangélikus Társegyház csaknem száz esztendeje épült templomát a magyar templomfelújítási program támogatásával renoválták kívülről idén. Megújult a templomtorony tetőszerkezete és homlokzata, továbbá újrafestették az épület külső falait.

A magyar templomfelújítási program részeként – Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár korábbi közlése szerint – 465 millió forint értékben 25 településen 31 templom újult, illetve újul meg Tolna megyében.

MTI

Kapcsolodó cikkek