Rákóczi Gála 2023 - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Kőrösi Csoma Sándor Program Magyarok a diaszpórában

Rákóczi Gála 2023

A kanadai Rákóczi Alapítvány fennállásának idén a 70. évfordulóját ünnepli. Az Alapítvány egyik alappillére a külhoni magyar diákok nemzeti összetartozásának megteremtése és fenntartása. Ezt a célkitűzést, az idén már 27. alkalommal megrendezett Rákóczi Mozgótábor – Diákok Határok Nélkül program keretén belül valósítja meg.

A Rákóczi Alapítvány hagyományos Gála Bálja kezdetektől fogva az ontarioi és észak-amerikai magyarság egyik kulcsfontosságú eseménye. Három év kimaradás után, 2023. szeptember 22-én került sor az idei Gála megszervezésére, melyen azok a kanadai magyar jeles közreműködők gyűltek össze, akik az Alapítvány munkásságát és tevékenységeit kiemelkedően támogatják. A Gála Bál elsődleges célja, hogy támogatást biztosítson az Alapítvány főbb célkitűzéseinek eléréséhez.

A vendégekkel és pompával teli Old Mill étterem előterében tekinthették meg az Alapítvány támogatására felajánlott műalkotásokat. A Gála vendégei licitálhattak a Heinemann András által felkínált, a lenyűgöző Sziklás-hegység szépségét visszaadó fényképre, valamint néhai Majthényi Barbara, elbűvölő tájat tükröző festményére. A különleges árverés sikeresnek bizonyult, hiszen számtalan licit érkezett a műalkotásokra, és ezzel komoly bevétel gyűlt össze. Az aukció bevételének jelentős része a 2024-es anyaországi Magyarságismereti Mozgótábor finanszírozására fordítódik. A tábor mellett, ezen támogatások az Alapítvány egyéb tevékenységeit is segítik, mint pl. a kárpátaljai étkeztetési program működtetését vagy a „Carpe diem” ösztöndíjprogram fenttartását.

A Gála kiemelendő eseménye volt a Rákóczi-díj átadása Dr. Papp Aykler Zsuzsa elnök, valamint Prof. Dr. Diósady Levente alelnök vezetésével. A kuratórium egyértelmű határozata alapján, a 2023-as Rákóczi-díj elismerésben Dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország Kanadai Nagykövete, és Bethlenfalvy Péter, Ontario Tartomány pénzügyminiszere részesültek.

A Gála Bál színvonalát a Kodály Néptánc Együttes lelkesítő műsora, majd ezt követően Magyar Kálmán és zenekara által nyújtott szórakoztató zenei felhozatal tette felejthetetlen élménnyé minden résztvevő számára.

Tifán Sára, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

Kapcsolodó cikkek