Ratislav Káčer: „Magam is részben magyar gyökerekkel rendelkezem, akkor milyen hungarofóbiáról beszélünk?” - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Ratislav Káčer: „Magam is részben magyar gyökerekkel rendelkezem, akkor milyen hungarofóbiáról beszélünk?”

A szlovák külügyminiszter szerint Orbánnak az az érdeke, hogy felszítsa a nemzeti szenvedélyeket, gyűlöletet szítson, és azt a látszatot keltse, hogy Szlovákia a bolond, aki táplálja azt.

A Denník N szlovák lap interjút készített Rastislav Káčer volt szlovák külügyminiszterrel, amelyben Magyarországra is kitértek.

Kácer úgy fogalmazott: soha nem kritizáltam Magyarországot. Az egy szép ország, és szeretem, az embereivel együtt.

Én magam is részben magyar gyökerekkel rendelkezem, akkor milyen hungarofóbiáról beszélünk? Én mindig csak Orbánt és a politikáját kritizáltam. Szeretem a mi magyarjainkat is, azokat, akik Szlovákiában élnek. Amikor Novák Katalin magyar köztársasági elnök találkozott Zuzana Caputovával (szlovák államfő – a szerk.), valami ilyesmit mondott neki: »Tudod, érzékeny vagyok néhány dologra nálatok, mert van itt 500 ezer magyarunk«. Olyan volt, mintha késsel szúrtak volna belém. Hallgattam, mert udvariatlanság lett volna beleszólni, de akkor nagyon szerettem volna azt mondani: »Nektek itt nincsenek magyarjaitok, ezek a mi magyarjaink, büszkék vagyunk rá, hogy itt élnek, és mindent megteszünk, hogy itt jól érezzék magukat, mint otthon«. Sajnáltam, hogy az elnökünk akkor nem mondott semmit.”

Káčer szerint a magyar revizionizmus és a szomszédokkal szembeni eróziós politika, amelyhez Orbán kihasználja a kisebbségeket, összeütközésbe került Putyin imperializmusával. „Putyin a szavakról a tettekre váltott. Évek óta azt hangoztatta, hogy milyen rossz, hogy a Szovjetunió összeomlott, hogy ez történelmi igazságtalanság, hogy nagy és tisztelt ország volt, amelyet a Nyugat megalázott. Aztán megtámadta Ukrajnát. Orbán is tíz éve mond valami ehhez hasonlót. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy ez nem vezet ahhoz, hogy Putyin gyakorlatilag inspirálja őt? – tette fel a kérdést Káčer, aki szerint Orbánnak az az érdeke, hogy felszítsa a nemzeti szenvedélyeket, gyűlöletet szítson, és azt a látszatot keltse, hogy Szlovákia a bolond, aki táplálja azt.

Forrás: Mandiner
Borítókép: Andrei Pungovschi / AFP

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80