Soltész Miklós: a kormány támogatja a szerb nemzetiségi oktatási intézmények fejlesztését - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Soltész Miklós: a kormány támogatja a szerb nemzetiségi oktatási intézmények fejlesztését

A magyar kormány támogatja a szerb nemzetiségi oktatási intézmények fejlesztését – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

Soltész Miklós a helyszínen elmondta, a magyar kormány eddig több mint 1,8 milliárd forintot nyújtott a Szegedi Szerb Oktatási Központ épületének kivitelezését. Azonban számos nehézség – leginkább a rossz talajminőség – akadályozta a rekonstrukció gyors és olcsó megvalósítását. A politikus kifejtette, bízik benne, hogy az oktatási fejlesztés befejezését a szerb kormány is tudja támogatni, ahogy hasonló együttműködésre a magyarországi bolgár, horvát és szlovák közösségek esetében már volt példa. Hozzátette: arról, hogy a magyar kormány milyen forrással tudja segíteni a beruházás elkészültét a költségvetés novemberi megalkotása során születik döntés.

A kormány napokon belül 100 millió forintot biztosít a battonyai szerb iskola tornacsarnokának befejezésére. Ez a fejlesztés a szerb nemzetiség mellett a románt is érinti, mivel a tornatermet a román iskola diákjai is használják majd. Ennek megkönnyítésére jövőre egy kisbuszt biztosítanak a helyi román iskolának – közölte az államtitkár.

Soltész Miklós kitért arra is, a vajdasági magyarság megmaradása szempontjából fontos, hogy a közösség politikai képviselete miként tud együttműködni a szerb vezetéssel. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az elmúlt több mint egy évtizedben – a Kárpát-medencei magyarság számára példát mutatva – bizonyította, hogy jól politizálva, az értékek mellett kiállva eredményesen lehet részt venni a közélet alakításában, formálásában. Az államtitkár arra biztatta a vajdasági magyarokat, hogy az európai parlamenti (EP) választásokon adják szavazatukat a Fidesz listájára. Hiszen a közösség saját maga tapasztalta meg, milyen szörnyű és milyen pusztítást okoz egy háború, ezért fontos, hogy a békességet képviselő politikusok kerüljenek az EP-be.

Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke hangsúlyozta, az oktatási intézmények fejlesztése hozzájárulhat a magyarországi szerbek identitásának megőrzéséhez, életminőségének javulásához. A vajdasági magyarság hatalmas támogatásban részesül Magyarország nemzeti kormányának köszönhetően. A szerb kormány soha nem gördített akadályt az elé, hogy a magyar kormány támogassa a vajdasági magyarok identitásának megőrzését, intézményrendszerét, gazdasági fejlődését – közölte a pártelnök. Mint mondta, a VMSZ éppen ezért természetesnek tartja, hogy a szerb kormány segíti a határon túli szerb közösségek intézményeit.

A politikus közölte, a szerb kormányhoz fordul, hogy nyújtsanak anyagi támogatást a Szegedi Szerb Oktatási Központ befejezéséhez. Szavai szerint ez kitűnő szimbólumként szemléltetné, hogy magyarok és szerbek kapcsolata a középkor óta soha nem volt olyan magas szinten, mint ma.

MTI

Kapcsolodó cikkek