Szijjártó: Magyarország a továbbiakban sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Szijjártó: Magyarország a továbbiakban sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának

A kormány hozzájárult, hogy az Európai Unió újabb 500 millió euróval támogassa az ukrán hadsereg megerősítését, azonban Magyarország továbbra sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Csehországban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) úgynevezett C5 formátumának külügyminiszteri tanácskozásán vett részt.

Szijjártó Péter az ülést lezáró sajtótájékoztatón ismét leszögezte, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett. Hozzátette, hogy mintegy 600 ezer menekült érkezett eddig hazánkba a szomszédos országból, akiknek a hatóságok ellátást, szállást, illetve szükség esetén munkát és oktatást biztosítanak, miközben a kormány a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre. Mindezt annak ellenére tesszük, hogy az Európai Unió tisztán politikai okokból visszatart forrásokat Magyarországtól – fogalmazott. Szijjártó Péter rámutatott, hogy a kormány mind az öt eddigi szankciós csomagot támogatta, azonban Magyarország energiabiztonsága vörös vonalat jelent, így nem fogják megszavazni az orosz kőolaj- és földgáz importjára vonatkozó esetleges korlátozásokat.

Kapcsolodó cikkek