Szijjártó Péter: minél jobb a magyar-román kapcsolat, annál jobb az erdélyi magyar közösségnek - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

Szijjártó Péter: minél jobb a magyar-román kapcsolat, annál jobb az erdélyi magyar közösségnek

A lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartani a szomszédos országokkal, ez ugyanis hasznára válik a határon túli magyar nemzeti közösségeknek is, ami jól látható Magyarország és Románia esetében is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika, a határon túli közösségek helyzetének javítása, ennek pedig fontos eszköze a lehető legjobb kapcsolat fenntartása a szomszédos államokkal. Rámutatott, hogy a kormány a nemzeti közösségekre összekötő kapocsként és erőforrásként tekint, ez igaz az erdélyi és székelyföldi magyarságra is. Majd kiemelte, hogy az RMDSZ teljesítménye önmagában is bizonyítja ezen megközelítés helyességét, minthogy a párt szerepvállalása jelentősen hozzájárult a kétoldalú együttműködés fejlődéséhez. „Ez Magyarország stratégiai érdeke is, hiszen minél jobb a magyar-román együttműködés, annál jobb az erdélyi, székelyföldi magyarságnak is” – fogalmazott.

Budapest, 2023. szeptember 7.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét 2023. szeptember 7-én.
MTI/Kovács Attila

Ráadásul a mai, válságokkal terhelt időszakban nem is engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen hatékony, kölcsönös tiszteletre alapuló, kölcsönös érdekeket szolgáló kétoldalú együttműködés – tette hozzá. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a következő időszak a nagy közös építkezések éveiként lesz majd jellemezhető, ugyanis két új autópálya-kapcsolat épül meg 2025-re és 2030-re, illetve a múlt héten is két új határátkelőhely építéséről született megállapodás. „Számunkra fontos, hogy a határ összekössön, és ne elválasszon minket. És hogy mennyire köt minket össze a határ a következő időszakban, az sajnos nagy mértékben egy európai uniós döntésen múlik. Mivel a mostani tizenkét határátkelési lehetőségből egy pillanat alatt huszonkettő lehetne, ha Románia végre csatlakozhatna a schengeni övezethez” – szögezte le.

Közölte: Románia schengeni csatlakozásának blokkolása ellentétes a magyar nemzeti érdekkel, hosszú kerülőre kényszeríti a határ két oldalán élő közösségeket, megnehezíti a kapcsolat fenntartását, illetve szembemegy a gazdasági érdekekkel is. A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly Románia esetében Ausztria, Bulgária esetében pedig Hollandia blokkolta a döntést. „Érdekes módon a nyugat-európai országok által használt vétó az európai döntéshozatal természetes része. Ha egy közép-európai ország nyúl a vétó eszközéhez, vagy gondolkozik egyáltalán rajta, az pedig már az európai egység súlyos megtörése és megsértése” – mondta. „Ez kettős mérce, amelynek alkalmazásától jó lenne eltekinteni, ezért tisztelettel arra kérjük Ausztriát, hogy az idei esztendőben ne blokkolja Románia schengeni csatlakozását” – tette hozzá.

Végül kijelentette, hogy a kormány továbbra is támogatja az RMDSZ tevékenységét annak érdekében, hogy sikeres legyen az erdélyi, székelyföldi magyar nemzeti közösség megerősítésének terén. „Az jó mindenkinek, ha erős a magyar közösség, az jó Romániának, jó Magyarországnak, jó a román-magyar kapcsolatoknak, és mi továbbra is ezt fogjuk első számú szempontként alkalmazni, amikor a Romániával való kapcsolatainkat építjük, illetve amikor a Romániában élő magyar nemzeti közösséget támogatjuk” – összegzett.

Kelemen Hunor ugyancsak lényegesnek nevezte a romániai magyarság életfeltételeinek javítását, hogy így megállítsák a közösség fogyását. Ehhez szavai szerint az is szükséges, hogy jó legyen a két állam közötti viszony, pragmatikus legyen az együttműködés. „Nem kell mindenben egyetérteni (…) a legfontosabb az, hogy a közös pontokat a két állam megtalálja, és rengeteg ilyen van” – emelte ki. „A legeslegfontosabb természetesen az erdélyi magyar közösség jóléte és biztonsága. Ebben az elmúlt években, az elmúlt jó bő évtizedben a magyar kormány sokat segített, hiszen olyan paradigmaváltás történt, amely a nemzetpolitikát új pályára tette” – mutatott rá.

Az elnök köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásáért a schengeni csatlakozás ügyében, amely szerinte fontos lenne, ráadásul időszerű, hiszen Románia rég teljesítette az előírt kritériumokat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi soros magyar EU-elnökség alatt előrelépés történik ebben.

MTI

Kapcsolodó cikkek