Szili Katalin: a kortárs magyar művészet a nemzeti önazonosság építőköve is - Külhoni Magyarok
általános Hírek Muravidék

Szili Katalin: a kortárs magyar művészet a nemzeti önazonosság építőköve is

A kortárs magyar művészet nemcsak a kultúra, hanem a nemzeti önazonosság építőköve is – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a muravidéki Lendván, ahol pénteken megnyitotta Szabó Ottó kassai grafikus és festőművész Adj király, katonát! című kiállítását a Bánffy Galériában.

A miniszterelnöki főtanácsadó beszédében elmondta: Magyarország kassai és lendvai főkonzulja kezdeményezésére indult el a kortárs művészek forgószínpadszerű bemutatkozása a különböző határon túli térségekben. A cél az volt, hogy az egyes közösségek megismerjék egymás művészeit, alkotásait – hangsúlyozta Szili Katalin, hozzátéve, hogy ezzel hidat képeznek egymáshoz, megteremtve az egységes Kárpát-medencei kortárs kulturális teret.

Jelezte: a kiállítás címe, az Adj király katonát!, nem csupán a mindannyiunk által ismert gyermekjáték hívó mondata, hanem egyben utal a szomszédban dúló háborúra is, a háború és a béke kontextusában megjelenítve alkotásait. Szabó Ottó fest, rajzol, ír, tervez, szervez, tehetségeket gondoz, nevéhez fűződik a Nemzeti Rovás Alkotóközösség és a Rovás Szabadakadémia is – mutatott rá. „Művei a test-lélek, fény-árnyék, fekete-fehér ellenpontokból sarjadnak, melyeket a művész állhatatossága és hite keretez” – húzta alá.

Kovács Ágnes, a kassai MaJel Rovás Központ igazgatója hangsúlyozta: Szabó Ottóra jellemző, hogy érzéseit, értelmezéseit dolgozza fel. Nyitott kompozícióit bármikor továbbgondolja, a nézőt is közös elmélkedésre invitálja, képeibe minden kiállítása előtt belefest, mint ahogy ezekbe is belefestett – mondta. „A kortárs művészettől és a kortárs művésztől nemcsak azt várjuk el, hogy modern eszközökkel, technikai újításokkal folyton valami újat találjon ki, valami meghökkentőt, esetleg megbotránkoztassa a nézőt” – fogalmazott. Úgy vélte: a kortárs művésztől joggal várható el, hogy kora történéseire is reagáljon. „Nos, ennek a kiállításnak a címét, azt hiszem, nem kell megmagyaráznom, időszerűségét, kortárs jellegét sem kell hangsúlyoznom: Adj király, katonát!” – mondta végezetül Kovács Ágnes.

A megnyitón többek között részt vett Máthé László lendvai főkonzul, Balogh Csaba Magyarország Pozsonyi nagykövete és Hetey Ágota kassai főkonzul is. A Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és Magyarország Lendvai Főkonzulátusa által rendezett táralat június 11-ig lesz látogatható.

MTI

Kapcsolodó cikkek