Tánczos Barna: több száz kilométerrel bővült a csatornahálózat az RMDSZ vezette településeken - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Tánczos Barna: több száz kilométerrel bővült a csatornahálózat az RMDSZ vezette településeken

A Tánczos Barna környezetvédelmi miniszteri mandátuma alatt kidolgozott és elindított programból országszerte összesen 1119 kilométer ivóvízhálózat és 2878 km szennyvízhálózat épülhet meg uniós forrásból. Ebből 1750 kilométernyi víz- és csatornahálózat az erdélyi települések lakóit szolgálja majd.

„A tiszta ivóvízhez és a szennyvíz megfelelő elvezetéséhez minden település lakóinak joga van. Óriási elmaradást kell pótolnunk ezen a területen. Ezért környezetvédelmi miniszterként 1 milliárd eurós uniós forrást biztosítottam az önkormányzatok támogatására. A 2000 lakosnál nagyobb települések a meglévő hálózatok bővítésére pályázhattak. Ennek hamarosan kézzel fogható eredményeit is láthatjuk. Az RMDSZ vezette települések mintegy 400 kilométer víz- és csatornahálózat megépítésére pályáztak sikeresen. Így Hargita, Kovászna, Maros, Bihar, Kolozs és Temes megyei magyarlakta településeken is jobb életkörülményeket teremthetünk a vízhálózatok bővítésével” – nyilatkozta Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, miután a környezetvédelmi minisztérium közzétette a nyertes pályázatok listáját.

Hargita megyében Gyergyóalfaluban, Csíkszentkirályon, Parajdon, Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen összesen 43 kilométer ivóvízhálózat és 25 kilométer szennyvízhálózat épülhet. Kovászna megyében a vízszolgáltató, valamint Csernáton önkormányzata összesen 66 kilométer víz- és csatornahálózat kiépítésére nyert támogatást.

Maros megyében Marosszentgyörgy, Nyárádremete, Jedd, Szováta, Gernyeszeg, Nagyernye, Mikefalva, Szászrégen és Nyárádszereda lakói is nagyobb arányban hozzáférnek majd a vezetékes víz- és szennyvízhálózathoz, összesen 192 kilométer vezeték épülhet. De bővül a hálózat a Bihar megyei Érmihályfalván és Nagyszalontán, a Kolozs megyei Kisbácsban és a Temes megyei Igazfalván is, tájékoztat az RMDSZ hétfőn kiadott közleménye.

Forrás: maszol.ro

Borítókép: Kolozs Megye Tanács, maszol.ro

Kapcsolodó cikkek