Tiltakozik az RMDSZ az adóhivatal Maros megyei vezetőjének leváltása ellen - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Tiltakozik az RMDSZ az adóhivatal Maros megyei vezetőjének leváltása ellen

Tiltakozik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete az adóhivatal (ANAF) magyar nemzetiségű megyei vezetőjének leváltása ellen. Péter Ferenc megyei elnök szerint újragondolják a román kormánypártokkal való együttműködést.

Az RMDSZ területi szervezetének elnöke az MTI-nek küldött csütörtöki állásfoglalásában leszögezte: határozottan elítéli és politikai döntésnek tartja Dénes Irén leváltását, mely „elfogadhatatlan és méltánytalan” mind az érintettel, mind pedig a Maros megyei magyarokkal szemben.

„Ez a magyar közösség iránti tisztelet hiányának világos jele” – mutatott rá Péter Ferenc, aki szerint az eset illeszkedik abba a leváltási hullámba, amely az RMDSZ kormányból történt kiszorítása után kezdődött. Ennek középpontjában a magyar intézményvezetők állnak – húzta alá.

Péter Ferenc állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy a döntés mögött nincs szakmai indok, állítása szerint Dénes Irén vezetése alatt a Maros megyei adóhivatalt a régió legjobban teljesítő intézményei között tartották számon. „Ezt támasztják alá a pénzügyi adatok és az elmúlt időszak statisztikái is, ezért a leváltásra irányuló döntést egyértelműen politikai indíttatásúnak tekintjük” – tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar intézményvezető leváltásáról nem történt előzetes egyeztetés a kormánypártok helyi és megyei képviselőivel, ezért bejelentése szerint az RMDSZ „kénytelen újragondolni” velük az együttműködést. Meglátása szerint ugyanis az eset nemcsak a magyar közösség érdekeinek figyelmen kívül hagyására, de az együttműködés hiányára is rámutat.

„Az RMDSZ Maros megyei szervezete felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú politikai manőverek tovább mélyítik a két közösség közötti megosztottságot, semlegesítik a demokrácia erejét, és magyarellenes hangulatot szítanak” – zárul az állásfoglalás.

A helyi sajtó korábbi beszámolói szerint Dénes Irén 2010-ben került az adóhivatal Maros megyei kirendeltségének élére az RMDSZ javaslatára. A Székelyhon hírportálnak akkor azt nyilatkozta: 1993-tól dolgozik az intézménynél, vezető beosztásban is volt.

Romániában a kormánynak alárendelt intézmények élére politikai alapon nevezik ki a vezetőket, az RMDSZ pedig idén júniusban kiszorult a bukaresti kormányból. Bár a szövetség már nem tagja a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormánykoalíciónak, a javaslatára kinevezett erdélyi prefektusokat, alprefektusokat nem váltották le korábbi partnerei.

MTI

Fotó: Péter Ferenc/Facebook

Kapcsolodó cikkek