Visszahozná a kormányba Marcel Ciolacu a székely zászlók miatt akasztást emlegető Mihai Tudosét - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Visszahozná a kormányba Marcel Ciolacu a székely zászlók miatt akasztást emlegető Mihai Tudosét

Egyre komolyabb az esélye, hogy ismét a bukaresti kormány tagja legyen Mihai Tudose volt szociáldemokrata párti (PSD) miniszterelnök, aki kormányfői ténykedése során többek között azzal vált hírhedtté, hogy akasztást emlegetett a magyar autonómiakövetelések, illetve a magyar és a székely zászlók kifüggesztése kapcsán.

Tudose kormánytagságának lehetőségéről Marcel Ciolacu, a kormányzó PSD és a képviselőház elnöke beszélt a România TV-nek nyilatkozva. Arra a kérdésre, hogy a májusban esedékes kormányzati cserék során – amelyek lényege, hogy a PSD átveszi a miniszterelnöki tisztséget a Nemzeti Liberális Párttól (PNL), és több kulcsfontosságú miniszteri tárca is gazdát cserél – visszatér-e a valamilyen kormányzati tisztségbe Tudose, Ciolacu kijelentette: ő ennek a híve. „Én nagyon szeretném, hogy Mihai Tudose a kormány tagja legyen. (…) A vele folytatott beszélgetések alapján ő is szeretne a kormány tagja lenni. Tapasztalt ember, volt gazdasági miniszter és miniszterelnök is” – emlékeztetett a pártelnök a hétfőn este adott interjúban.

Az eddigi információk szerint Tudose az energetikai, a gazdasági vagy a védelmi tárcát kaphatja meg. Ciolacu azt is hozzátette, hogy a cserék során a koalíciós megállapodás szerint járnak el, amennyiben addig nem találnak jobb megoldást.

Mint ismeretes, a jelenleg a PSD európai parlamenti képviselőjeként tevékenykedő Tudose még 2018 januárjában tette az ominózus, akasztásról szóló kijelentést. A kormányfő a Realitatea hírtelevízió egyik műsorában, telefonon bejelentkezve ítélte el a három erdélyi magyar politikai alakulat – EMNP, MPP, RMDSZ – néhány nappal korábban aláírt autonómianyilatkozatát. Ennek apropóján hangzott el a „fellógatós” mondat. Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” – hangzott Tudose kijelentése a hangfelvétel tanúsága alapján. Ezt a legtöbben úgy értelmezték, hogy a román miniszterelnök akasztással fenyegette a Székelyföld lakóit.

Ugyanakkor a hangfelvétel inkább azt jelzi, hogy Tudose elsősorban a helyi illetékeseket (hatóságokat, rendőröket) figyelmeztette, nehogy közintézményre felkerüljön – egy feltehetőleg magyar vagy székely – lobogó. A volt miniszterelnök valószínűleg arra utalhatott kijelentésével, hogy az előző évben Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Párt (MPP) megpróbálta felvonni a címeres magyar zászlót egy rendezvényen, de a helyi hatóságok és a rendvédelmi szervek felszólítására elállt a tervétől.

A székelyek felakasztásával való fenyegetőzésként értelmezte a kormányfő szavait többek között Porcsalmi Bálint, az RMDSZ akkori ügyvezető elnöke, aki a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatának visszavonására és bocsánatkérésre szólította Tudosét. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kihágásnak minősítette Tudose szavait. A CNCD megállapította: Tudose azon mondata, hogy „ha a (székely – a CNCD megjegyzése) zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”, diszkriminációnak minősül, és sérti a méltósághoz való jogot. Az Asztalos Csaba vezette hatóság nem szabott ki bírságot, csak figyelmeztetésben részesítette a politikust, tekintettel arra, hogy Tudose azóta Facebook-oldalán bocsánatot kért mindazon közösségektől, amelyeket „félreérthető kijelentésével” megsértett, és korábban más ügyekben nem emeltek még panaszt ellene a diszkriminációellenes testületnél.

Megpróbáltunk RMDSZ-es politikusokat reagáltatni a hírre, miszerint Tudose ismét a bukaresti kormány tagja lehet, tekintettel arra, hogy a magyar alakulat jelenleg is együtt kormányoz a PSD-vel és a PNL-lel. Ám kedden sem Hegedüs Csilla szóvivőt, sem Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt nem sikerült elérnünk.

Forrás: kronikaonline.ro

Képek forrása: Gov.ro

Kapcsolodó cikkek