A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés újabb támogató aláírásait igazolta az NVI - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés újabb támogató aláírásait igazolta az NVI

A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés Magyarországon gyűjtött újabb támogató aláírásait igazolta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – közölte kedden Izsák Balázs, a kezdeményező bizottság képviselője, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az NVI 57 ezer olyan magyarországi online aláírás ellenőrzését végezte el, amelyek korábban technikai okok miatt nem jutottak el hozzájuk.

Az ellenőrzés után, az NVI hétfőn határozatban állapította meg, hogy Magyarországról a szervezők 901 758 aláírást gyűjtöttek, amelyek közül 826 826 érvényes.

Izsák Balázs kiemelte: a magyar társadalom a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésre volt a legfogékonyabb az eddigi kezdeményezések közül.
„Ebből az következik, hogy a magyar társadalom számára nem közömbös a határon túli magyarok sorsa. Akarják, hogy az elszakított területek magyar többségű régiói megőrizzék magyarságukat, fejlődjenek, és érezzék át, hogy az anyaország társadalma szolidáris velük. Az a tény, hogy ez egy európai polgári kezdeményezésben öltött formát, az Európai Unió intézményei számára is világosan jelzi: a magyar kérdés európai ügy” – fogalmazott Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke megállapította: a polgári kezdeményezés beterjesztése előtt a területi autonómia, a regionalizmus jellegzetes színtere Nyugat-Európa volt, Katalónia és Baszkföld autonómia-statútuma példaként szolgált a skótok és a walesiek számára. Hozzátette: látható módon Székelyföld lesz az etnoregionális törekvések közép-európai központja. Számíthatnak Székelyföldre azok a régiók, amelyek ki akarják vívni, vagy bővíteni szeretnék önrendelkezési jogukat – közölte.

A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az EU tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is.

A május hetedikén zárult aláírásgyűjtés során a kezdeményezőknek sikerült teljesíteniük az EU által támasztott feltételeket. Több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a megkövetelt egymillió helyett, és az előírt hét ország helyett tizenegy országban sikerült átlépni az aláírások számával a megszabott küszöböt. A küszöb átlépését nyolc országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Belgiumban és Litvániában) igazolta az illetékes hatóság.

MTI

Kapcsolodó cikkek