A Szövetség elutasítja a szlovák kormány álláspontját a Minority SafePack-kel kapcsolatban - Külhoni Magyarok
Hírek

A Szövetség elutasítja a szlovák kormány álláspontját a Minority SafePack-kel kapcsolatban

„A szlovákiai magyar kisebbség képviselőiként teljes értetlenséggel állunk a döntés előtt, hogy Szlovákia a Minority SafePack ügyében Görögország után második tagállamként az Európai Bizottság oldalára állt, ezzel kifejezve, hogy elutasítja az európai kisebbségek jogainak védelmét és az európai kisebbségi minimum bevezetését.” – áll a formáló párt által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A Magyar Közösség Pártja, az Összefogás és a Most-Híd szövetsége úgy döntött, nyílt levélben szólítja fel Mária Kolíková igazságügyi miniszter asszonyt, hogy a jó nemzetiségi kapcsolatok megőrzése érdekében vonja vissza az Európai Bizottság támogatását a Minority SafePack perben.

„Számunkra mélységesen felháborító és sértő, hogy a nemzetiségi kapcsolatok terén ilyen módon visszarántsuk az országot a 90-es évek mečiarista kormányzásába. 2020-ban, amikor a jelenlegi kormány formálódott, Igor Matovič akkori miniszterelnök támogatását fejezte ki a kisebbségek irányába több történelmi lépéssel is. Akkor azt ígérte, hogy teljes mellszélességgel áll majd ki a kisebbségek jogai mellett. Sajnos ez a lépés szöges ellentétben áll az akkor tett ígéretével. (…) Ebben a perben egyszer már Szlovákia visszavonta az ellenzését, négy évvel ezelőtt, a Fico-kormány alatt. Hisszük, hogy a miniszterasszony és a kormány most is átértékelik lépésüket és visszavonják az EB-nek küldött támogatásukat.” – mondta el Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

A Minority SafePack célja biztosítani a nemzetiségi kisebbségek minimális jogait európai uniós szinteken. A polgári kezdeményezést 1 123 422 európai polgár támogatta aláírásával, jelenleg az Európai Bíróság dönt a sorsáról.

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80