Áder János: a nemzetek közötti párbeszéd nem épülhet sem hazugságra, sem az igazság tagadására - Külhoni Magyarok
Hírek Magyarország

Áder János: a nemzetek közötti párbeszéd nem épülhet sem hazugságra, sem az igazság tagadására

A magyar köztársasági elnök beszédet mondott a Budapestre akkreditált nagyköveteknek adott fogadáson a Müpában.

Az országok közötti kapcsolat, a nemzetek közötti párbeszéd nem épülhet sem hazugságra, sem az igazság tagadására – mondta Áder János magyar köztársasági elnök, aki hétfőn a diplomáciai testület tagjait fogadta. A hagyományos évnyitó diplomáciai eseményen az államfő leszögezte, az elmúlt tíz évben azokat az értékeket képviselte, amelyeket magyarként, a jövő nemzedékekre gondoló emberként, családapaként, s immáron nagyszülőként is fontosnak tart. Vonatkozzanak azok a múlt bevallására, a jelen vitáira vagy a jövő iránti felelősségre – tette hozzá.

Rámutatott, amikor magyar közösségeket látogatott szerte a világban, minden alkalommal kiemelte a határokon túl élő magyarok gazdagító szerepét a kétoldalú kapcsolatokban. Hozzátette, a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonai kontingenseket látogatva jelezte, hogy Magyarország megbízható és hűséges partner a nemzetközi béketeremtésben. Áder János szavai szerint ezek a találkozások az elmúlt csaknem tíz esztendőben megerősítették a hitét, hogy az együttműködés nemcsak szimbolikus gesztus, patikamérlegen adagolt nyilatkozat, protokollegyezmények udvariasan hűvös bekezdése lehet. Sokkal több is lehet annál, elszántabb, tevékenyebb, eredményesebb – jelentette ki a magyar államfő.

Áder János beszédében köszönetet mondott a diplomatáknak és az általuk képviselt országoknak azért, hogy számtalan helyen és módon a partnerei voltak, például az igazság elfogadásában, kimondásában és képviseletében. Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban szerb kollégájával egyetértésben fejet hajtottak a második világháború ártatlan szerb és magyar áldozatainak emléke előtt, elismerték az egymás ellen elkövetett bűnöket, hitet tettek a múlt lezárása és a megbékélés mellett.

MTI/Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek