Ankarából Budapestre – Gabriel Șopandă lehet az új román nagykövet - Külhoni Magyarok
Hírek

Ankarából Budapestre – Gabriel Șopandă lehet az új román nagykövet

Gabriel Șopandă jelenlegi ankarai román nagykövet lesz a budapesti külképviselet új vezetője – értesült a Digi 24 hírtelevízió. A diplomata az európai és a közel-keleti térség szakértőjeként ismert, 2016-tól képviseli nagykövetként Romániát Törökországban. Korábban a brüsszeli, washingtoni és tel-avivi román külképviseleten tevékenykedett. Șopandă 44 éves, angolul, franciául, spanyolul, németül és olaszul is beszél.

Sajtóinformációk szerint az államfő paradigmaváltást akar a román külpolitikában. Klaus Iohannis tizenegy más képviseletvezető mellett Románia budapesti nagykövetét is visszahívta szeptember 11-én.

Marius Lazurca április végén magyar–román diplomáciai botrányt okozott azzal, hogy levelet küldött a magyar, ellenzéki Párbeszéd társelnökének, amelyben kifejezte szolidaritását, és reményét, hogy sértetlen maradt az őt ért inzultusok után.

A diplomata büszkén osztotta meg állásfoglalását a Budapesten szolgáló nagykövetek WhatsApp-csoportjában.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter egy májusi interjúban azt mondta, a budapesti nagykövet nem a bukaresti külügyminisztérium utasítására, annak jóváhagyása nélkül, személyes kezdeményezésből, saját nevében vállalt szolidaritást a magyar politikussal.

Krónika

Kapcsolodó cikkek