Átadták a Monostori hidat Komáromnál, mely az „EU történetének egyik legjobb befektetése” - Külhoni Magyarok
Hírek

Átadták a Monostori hidat Komáromnál, mely az „EU történetének egyik legjobb befektetése”

Szigorú biztonsági előírások mellett, vezető politikusok jelenlétében adták át ma délelőtt az új Duna-hidat Komáromnál.

Az ünnepélyes átadón jelen volt Orbán Viktor, Magyarország kormányfője, Szijjártó Péter külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A szlovák kormány részéről jelen volt Igor Matovič miniszterelnök, Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter. A jeles eseményen részt vettek továbbá a két ország nagykövetei, a szlovák parlament képviselői, az önkormányzatok képviselői, államtitkárok, a szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC), a Nemzeti Ifrastruktúra Fejlesztő társaság (NIF) és a kivitelezők képviselői, valamint Észak-és Dél- Komárom polgármesterei, Keszegh Béla és Molnár Attila.

A Monostori híd a tizedik szlovák Duna-híd, amely nemcsak Szlovákiában és Magyarországon a legmagasabb, de egyúttal a Duna-folyamon is – hangzott el az átadón.

Kép: Felvidék Ma

Nemzetközi, államközi és egyúttal regionális jelentőségű is – emelték ki. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásában valósult meg, a nemzetközi együttműködés ékes példájaként. Az acélszerkezetek gyártása a visegrádi négyek valamennyi országában megvalósult: így a tartóoszlopok Csehországban, a tartószerkezet Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon került legyártásra.

Elsőként Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondta el ünnepi beszédét, melyben kiemelte, a Duna nem szétválasztja, de összeköti a szlovák és a magyar nemzetet.

„A mai napon nem mint miniszterelnök jöttem a miniszterelnökhöz, hanem mint magyar jöttem a szlovákhoz” – intézte Igor Matovičhoz beszédét. Orbán Viktor úgy fogalmazott, üzenetet hozott Magyarországról.

„A történelem arra tanította a magyarokat, hogy egymással szövetségben lehetnek csak sikeresek. Ez a két ország gyönyörű és nagyon fontos helyen fekszik. Ha ezt a térséget, amely a német és az orosz világ között van, mi magunk nem szervezzük meg, akkor idegenek fogják megszervezni” – mutatott rá.

Kép: Felvidék Ma

Európa ma itt épül: a szlovákok, a magyarok, a lengyelek és a csehek építik

Orbán szerint egymagában egyik ország sem képes erre, ehhez legalább négy ország kell – emelte ki Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Magyarország szerepét. „Az Európai Unió ütőere és versenyképességének feltétele az utak, vasutak hálózata” – jelentette ki, hozzátéve, a Monostori híd „az Európai Unió történetének egyik legjobb befektetése”. „Ez a híd jogi értelemben is különleges attrakció – ez a két állam osztatlan közös tulajdona” – nyomatékosította a magyar miniszterelnök.

„Aki itt van, az látja: Európa ma itt épül. Európa ma Közép-Európában épül; a szlovákok, a magyarok, a lengyelek és a csehek építik” – fogalmazott Orbán Viktor. Végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a híd megépüléséhez, az itt lakóknak pedig azt kívánta, hogy könnyítse az életüket és leljék benne örömüket szlovákok és magyarok egyaránt.

Kép: Felvidék Ma

A szlovák – magyar kapcsolatokat nem lehet megtagadni

Igor Matovič szlovák miniszterelnök megjegyezte, Orbán Viktor magasra helyezte a lécet beszédével. A szlovák miniszterelnök elsőként megköszönte mindazoknak a segítségét, akik lehetővé tették, hogy a híd megépüljön. „Kicsit furcsa az a helyzet, hogy abban az időben, amikor le vannak zárva a határaink, éppen egy hidat adunk át” – kezdte. Matovič szerint azonban éppen ennek ellenére a híd átadása egyben azt is jelenti, hogy az ideiglenes járványhelyzet okozta akadályokat legyőzve hidat nyitunk két nemzet között, amely össze is köti őket.

„Országaink lakossága évszázadokon keresztül egy térségben, egymás mellett éltek és nem volt közöttük semmilyen határ” – húzta alá. Száz évvel ezelőtt azonban a Duna természetes határa valós határként elválasztotta az itt élőket – utalt a trianoni békediktátumra. „A több száz éves együttélés következményeként számos családnak van kapcsolata, szoros köteléke az egyik vagy a másik oldalon. Ezeket a kapcsolatokat nem lehet megtagadni. Ezért fontos hidakat építeni, amelyek az összekapcsolódásunk szimbólumai is egyben” – jegyezte meg. A szlovák miniszterelnök hozzátette: évszázadokig éltünk és még évszázadokig együtt fogunk itt élni. „Bár a folyók szétválaszthatnak, de ezeken folyókon reményeim szerint tovább új hidak ívelnek majd át” – fogalmazott.

Kép: Felvidék Ma

Beszéde végén a szlovák miniszterelnök megszokott közvetlenségével megjegyezte: meglepetten vette észre, hogy a zászlókkal feldíszített híd magyarországi oldalán a lobogók között a szlovák nemzet zászlója is ott lebeg az uniós és a magyar mellett. „Ez egy nagyon szép gesztus az Önök részéről! Remélem a mi részünkről is megvan ez a gesztus (nincs – a szerk. megj.), bár innen nem látszik. Amennyiben nincs, akkor megtesszük, mert ezt a gesztust mi is szeretnénk biztosítani, mintegy tükörképeként a magyar oldalnak” – jegyezte meg.

A két miniszterelnök beszédét követően ünnepélyes szalagátvágással átadták a Monostori hidat Komáromban.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek